Μενού
"Ντοματένιος τραχανάς, με μυρώνια και καυκαλήθρες"

Τραχανότο με μυρώνια και καυκαλήθρες;

Γιατί όχι;

Πρώτη φορά, το γεύτηκα στο «Εν Δημητσάνη» και ενθουσιάστηκα.

«Με την πρώτη ευκαιρία θα το φτιάξω», σκέφτηκα, όταν διαπίστωσα ότι ήταν και πολύ νόστιμο και πολύ ελαφρύ, αλλά κυρίως ευχολοχώνευτο.

Έτσι, σήμερα στη λαϊκή, όταν είδα στον πάγκο της κυρα-Μαρούλας, καυκαλήθρες και μυρώνια, που είχα να τα δω από τον Απρίλη, γυάλισε το μάτι μου.

Γέμισα δυο σακκούλες με αυτά αλλά και με άλλα, όπως λάπαθα, σέσκουλα και σπανάκια κι όταν γύρισα σπίτι, το τραχανότο μπήκε μπροστά.

Μόνο που αυτό το τραχανότο, παρασκευάστηκε με τραχανά ντοματένιο ή αλλιώς τραχανά λαχανικών, που έχει ως βάση το προζύμι,την όψιμη ντομάτα του περιβολιού και προσθήκες κρεμμυδιού και κολοκυθιού.

Το αποτέλεσμα αποζημίωσε τους αγαπώντες τα μυρωμένα χορταράκια, που έδωσαν στο φαγητό γεύση δυνατή, φίνα κι ευωδιαστή, με την καυκαλήθρα και το μυρώνι να ξεχωρίζουν εντυπωσιακά.

Συνταγή

Για 4 μερίδες

1 κιλό χόρτα ανάμεικτα (σπανάκι, σέσκουλο,λάπαθο, μυρώνι, καυκαλήθρα)

1 μεγάλο, ξερό κρεμμύδι

3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους

1 1/2  φλ. τσ. τραχανά γαλατένιο ή ντοματένιο

Χοντροκόβουμε τα χορταρικά και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο, την οποία έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά, προκειμένου να φύγουν τα πολλά υγρά τους. 

'Οταν ο όγκος των χορταρικών μειωθεί αρκετά και τα υγρά ελαχιστοποιηθούν, βγάζουμε τα χορταρικά σε ένα ταψί και αφού ξεπλύνουμε την κατσαρόλα την ξαναβάζουμε εκ νέου στη φωτιά, καλύπτοντας τον πάτο με το λάδι. 

'Οταν αυτό ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το συγυρίζουμε μέχρι να γυαλίσει.

Στη συνέχεια ρίχνουμε όλα τα χορταρικά και αφού τα σωτάρουμε πολύ καλά ρίχνουμε τη ντομάτα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. 

Παράλληλα ,σε μια άλλη κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό αλατισμένο που βράζει ρίχνουμε τον τραχανά.

'Οταν ο τραχανάς γίνει al tende, τον στραγγίζουμε και τον προσθέτουμε στα χορταρικά για να βράσει στο τελευταίο στάδιο ταυτόχρονα με αυτά.

Επιβλέπουμε το φαγητό μέχρι να πιει τα υγρά του και να μείνει με τη σάλτσα του.

ΥΓ Το λεμόνι του πηγαίνει πολύ κι ας έχει ντομάτα. Αν μας αρέσει προσθέτουμε στο πιάτο μας κατά βούληση.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!