Μενού
«Φρικασέ με γαρίδες, νηστίσιμο και ανοιξιάτικο»

Β´ Κυριακή των Νηστειών. 
Η ώρα άλλαξε
ο Μάρτης  ξεβγαίνει ζεστός-ζεστός  και ουχί παλουκοκάφτης
αφήνοντας πίσω του 
μια αληθινή έκρηξη από πράσινο. 
Μια βόλτα «στας εξοχάς» αρκεί για να επιδοθεί κανείς έμπρακτα στον αρχαιότερο τρόπο διατροφής του ανθρώπου,
αφού η άνοιξη πάντοτε γίνεται αληθινή γιορτή τροφοσυλλογής.
Η εμμονή με τα πικροράδικα, τα μαράθια, τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια μαζί με τα τελευταία σπανάκια και κρεμμυδάκια του κήπου, που ξεβγήκαν και αυτά μαζί με τον Μάρτη, 
έδωσαν την έμπνευση για νηστίσιμο 
«Ανοιξιάτικο φρικασέ με γαρίδες».
Ο μάραθος μαζί με το ξύσμα λεμονιού που μοσχομύρισαν Μάνη,
έκαναν ακόμα και τον παππού τον Γιώργο να αναφωνήσει ευχαριστημένος:
«Ωραίο φαγητό το σημερινό! Δόξα τω Θεώ».
 Μοιράζομαι τη συνταγή με την ευχή 
της ευφορίας της ανοιξιάτικης γης που πάντοτε μας προσφέρει ευλογημένες τροφές για ευλογημένα μαγειρέματα.

Συνταγή
1 κιλό χορταρικά ανοιξιάτικα 
( πικροράδικα, καυκαλήθρες, μαράθια κλπ)
1/2 κιλό σπανάκι
1 κιλό γαρίδες κατεψυγμένες ή φρέσκες 
(Έβαλα και από τα δυο είδη)
5 κρεμμυδακια 
2 μεγάλα κρεμμύδια 
2-3 λεμόνια
Ξύσμα από ένα λεμόνι 
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Ζεματάμε για 3-4´ τα καθαρισμένα και καλά πλυμμένα χορταρικά ( εκτός από τα μαράθια).
Τα στραγγίζουμε  στο σουρωτήρι και αφού κρυώσουν λίγο τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. 
Σε μια κατσαρόλα με φαρδύ πάτο, ρίχνουμε λάδι ώσπου να καλυφτεί ο πάτος  αυτός και κόβουμε τα δυο κρεμμύδια σε καρέ καθώς και τα κρεμμυδάκια. 
Ανάβουμε τη φωτιά και αφού τα γυαλίσουμε ρίχνουμε τα υπόλοιπα χορταρικά. 
Μπορούμε να κόψουμε μέσα και μια ντομάτα ώριμη χωρίς τα σπόρια.
Σβήνουμε με το χυμό ενός λεμονιού και ρίχνουμε  ζεστό νεράκι 
ώστε να σκεπαστούν( όχι να κολυμπήσουν)
 τα χορταρικά και να μην κολλήσουν καθώς θα βράζουν σε μέτρια φωτιά 
και αλατοπιπερώνουμε.
Όταν το κρεμμύδι θα μαλακώσει προσθέτουμε και τον μάραθο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να βράσουν ακόμα πέντε λεπτά.

Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα έχουμε ετοιμάσει τις γαρίδες ως εξής:
Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση και τη βάζουμε να πάρει βράση.
Τότε ρίχνουμε μέσα στο νερό που κοχλάζει  μια κούπα λευκό ξύδι και τις κατεψυγμένες γαρίδες.
Το ξύδι θα εξουδετερώσει τη μυρωδιά της γαρίδας.
Βράζουμε έως 5´ και σουρώνουμε.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις στραγγισμένες απο νερά γαρίδες στα χορταρικά και ενώ παίρνουν βράση μαζί με αυτά 
ρίχνουμε το κορν φλάουρ  το οποίο έχουμε διαλύσει με ένα λεμόνι και ζουμί απο το φαγητό. 
Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και είναι έτοιμο.
Τελειώνουμε με το ξύσμα του λεμονιού που πάντα δίνει δροσερή ένταση στο λεμονάτο χωρίς να χρειαστεί να ξινίσει πολύ το φαγητό.