Μενού
"Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων κι ένα φρικασέ με ψάρι"

 Ακριβώς μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων και καθώς κλείνει το Πεντηκοστάριο, ξεκινά η νηστεία των Αγίων Αποστόλων.

Είναι η μοναδική περίοδος νηστείας που δεν έχει προκαθορισμένο αριθμό ημερών και αυτό γιατί εξαρτάται πάντα την Πασχάλια ημερομηνία.

Όσο πιο νωρίς πέφτει το Πάσχα τόσο περισσότερες και οι ημέρες της νηστείας των Αγίων Αποστόλων.

Όταν όμως πέφτει αργά, η νηστίσιμες ημέρες λιγοστεύουν.

Έτσι υπήρξαν χρονιές που αυτή η νηστεία διήρκεσε ένα μήνα

αλλά και χρονιές που διήρκεσε μόνο μία ημέρα.

Εφέτος θα διαρκέσει 17 ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου.

Όπως και να έχει όμως, ως νηστεία θεωρείται ελαφριά αφού επιτρέπεται το ψάρι πλην της Τετάρτης και της Παρασκευής.

Εχθές λοιπόν που είχαμε τραπέζι πειραματιστήκαμε με μια συνταγή μοναστηριακή.

Και λέγεται μοναστηριακή γιατι στα μοναστήρια, είθιστε να τρώνε ψάρι αντί του κρέατος.

Έτσι, μαγειρέψαμε

«Φρικασέ ή αλλιώς μαγειρίτσα με μαρούλια του κήπου, κρεμμυδάκια και μάραθο και φέτες μπακαλιάρου».

Και επειδή το αυγό δεν επιτρέπεται, δέσαμε τη σάλτσα με λεμόνι και κορν φλάουρ.

Μια έκπληξη η νοστιμιά αυτού του φαγητού με τα μαρουλάκια αλ τεντε να γλυκαίνουν και τον μάραθο με το λεμόνι να δροσίζουν τη γεύση. Καλοκαιρινό, μεγαλειώδες, μοναστηριακό και πνευματικό. Μια τράπεζα νηστίσιμη με νόστιμα εδέσματα μπορεί να τα συνδυάζει όλα.

Όπως τα συνδύαζε σοφά και ο Κύριος.

« Αφού μίλησε στο πλήθος δεν άφησε χωρίς ανταμοιβή τον ιδιοκτήτη του πλοίου. Τον ευεργετεί διπλά. Τού χαρίζει πλήθος ψάρια και τον κάνει μαθητή Του. Θαυμάστε τον τρόπο του Κυρίου πώς προσελκύει καθέναν με βάση τις ασχολίες του και τους συντρόφους του. Όπως έκανε δικούς του τους μάγους με το αστέρι έτσι κάνει δικούς του τους ψαράδες με τα ψάρια». Αγίου Θεοφύλακτου Βουλγαρίας

Για 4 μερίδες

8 φέτες μπακαλιάρο κατεψυγμένο

1 μεγάλο μαρούλι ή δυο μικρά

1 κρεμμύδι ξερό

4-5 κρεμμυδάκια χλωρά

1 μεγάλο ματσάκι μάραθο ή άνιθο

1 ματσάκι Δυόσμο

Χυμό λεμονιού και ξύσμα

1-2 κουταλιές κορν φλάουρ

Πλένουμε τα μαρούλια και τα κόβουμε σε πάχος 1 1/2 έως 2 δαχτύλων.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια( μόνο το άσπρο μέρος)

Ψιλοκόβουμε τον μάραθο.

Βάζουμε μια κατσαρόλα πλασοτέ στη φωτιά και ρίχνουμε λάδι σταυροειδώς και μέχρι να καλυφτεί ο πάτος.

Ύστερα ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα γυρνάμε δυο τρεις φορές να γυαλίσουν και να μαραθούν.

Ρίχνουμε τα μαρούλια. Κουνάμε την κατσαρόλα και αλατίζουμε αναλόγως και στη συνέχεια ρίχνουμε βραστό νεράκι ίσα που να καλυφτούν τα χορταρικά.

Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μιση ώρα.

Αλευρώνουμε τον μπακαλιάρο και αφού τον τινάξουμε καλά τον τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τον ψήνουνε στον φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς ώσπου να ροδίσει( περίπου 15’).

Όταν ροδίσει ρίχνουμε τον μπακαλιάρο στα χορταρικά που ήδη έχουν βράσει ένα μισάωρο και από πάνω τον ψιλοκομμένο μάραθο, τον δυόσμο και τα πράσινα μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών.

Τέλος δένουμε τη σάλτσα με κορν φλάουρ που το διαλύουμε σε ζεστό ζωμό και χυμό από λεμόνι.

Τελειώνουμε με το ξύσμα λεμονιού.

Βέβαια αυτό το φαγάκι γίνεται με όλα τα ψάρια ακόμα και με τόνο από κονσέρβα.

Η καλύτερη εκδοχή του είναι με ξερό μπακαλιάρο που προϋποθετει μια προετοιμασία στο ξαλμύρισμα.