ΥΛΙΚΑ
- 1 kg σπανάκι-σέσκουλο και καυκαλήθρες με μυρώνια εάν είναι η εποχή τους.
- 1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσ. άνηθο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 3/4 φλ. τσαγ. τραχανά
- (Όποιο είδος θέλουμε, γλυκό, ξινό, ντοματένιο, καυτερό ή και μίγμα όλων αυτών)
Προαιρετικά: 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
και χυμό από λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο
Σοτάρουμε τα κρεμμυδακια και το ξερό κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το σέσκουλο και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Εάν έχουμε μυρώνια και καυκαλήθρες τα ρίχνουμε κομμένα μέτρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πέσει ο όγκος του.
προσθέτουμε τον τραχανά και ανακατεύουμε, να λαδωθεί καλά όλο.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό χλιαρό νερό.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το προσθέτουμε στο τέλος του βρασμού, και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Εάν θέλουμε στύβουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά να τραβήξει τα υγρά του.
Πλένουμε, Στραγγίζουμε, ψιλοκόβουμε τα χορταρικά
και σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο τα σωτάρουμε χωρίς το λαδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να βγάλουν τα υγρά και να καθίσει ο όγκος τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι, τον τραχανά και προσθέτουμε αρχικά 2 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό.
Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουνε τη φωτιά στο μισό ενώ παράλληλα επιβλέπουμε όπως και στο ριζότο γιατί σίγουρα θα χρειαστεί λίγο χλιαρό νερό ακόμα.
Φέτα σαγανάκι
Εάν θέλουμε την κρούστα θα περάσουμε μια σκληρή φέτα και πικάντικη ή κάποιο άλλο τυρί σκληρό δύο φορές από πολύ κρύο νερό και αλεύρι και θα τη ρίξουμε με προσοχή σε τηγάνι με λάδι που καίει. Γυρνάμε το τυρί και από τις δυο πλευρές να χρυσίσει και αφού το βγάλουμε το τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας.
Εάν το θέλουμε λιγότερο θερμιδογόνο, βάζουμε το σκληρό τυρί σε τηγάνι αντηκολλητικό με λίγο λάδι που καίει μέτρια (δεν καπνίζει) και επειδή σίγουρα θα κολλήσει το ξεκολλάμε με φαρδιά σπάτουλα. Το πιο πιθανό, είναι να μη βγει με κρούστα αναλλοίωτη, αλλά σίγουρα θα είναι πολύ πιο ελαφρύ και με λιγότερες και πιο υγιεινές θερμίδες.
'Οταν κρυώσει το τυρί το τοποθετούμε στη μέση του πιάτου του σερβιρισμένου τραχανά.
Το σπάμε με ένα κουτάλι και καλή απόλαυση!
Είναι μια συνταγή υπέροχη στο σύνολό της. Τη δοκίμασα πρώτη φορά στο Ξενοδοχείο "Εν Δημητσάνη", στην Αρκαδία και δεν την ξέχασα ποτέ
και φαντάστηκα πώς μπορεί να φτιάχνεται. Η απόπειρα που έκανα ήταν πετυχημένη γι αυτό και μοιράζομαι τη συνταγή. Δεν είμαι foodblogger μα σας το έχω ξαναγράψει πως μέσα από αυτή την γειτονιά μου αρέσει να μοιράζομαι τα όμορφα, τα νόστιμα, τα δοκιμασμένα και τα παραμυθητικά.
'Ετσι και για τα βράδια που θυμίζουνε χειμώνα και πιο πολύ εδώ στα ορεινά, μοιράζομαι μαζί σας ετούτο το φαγάκι που είναι μια αληθινή παραμυθία.