Μενού
"Καλή χρονιά με πεντανόστιμη Βασιλόπιτα"

Η παράδοσή μας που κρατάει αιώνες τώρα από τον δικό μας Άγιο Βασίλη. Εκείνον από την Καισάρεια της Καππαδοκίας.

Όταν ο Έπαρχος της Καππαδοκίας ήρθε σε αυτήν με πρόθεση να τη λεηλατήσει.

Τότε ο Μέγας Βασίλειος, ως επίσκοπος της Καισάρειας, ζήτησε από τους πλούσιους της πόλης του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν, προκειμένου να τα παραδώσει ως «λύτρα» στον επερχόμενο κατακτητή.

Πράγματι συγκεντρώθηκαν πολλά νομίσματα και τιμαλφή. Λίγο πριν την παράδοση όμως, ο Άγιος Μερκούριος με πλήθος Αγγέλων απομάκρυνε τον στρατό του Έπαρχου κι εκείνος απάλλαξε την πόλη από την επικείμενη καταστροφή.

Προκειμένου όμως ο Μέγας Βασίλειος να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε καθένα από τα νομίσματα ή τιμαλφή και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού.

Ο 'Αι-Βασίλης από την Καισάρεια, ο δικός μας 'Αι-Βασίλης, δίνει αίγλη στην γιορτή της Πρωτοχρονιάς, γίνεται φορέας και χορηγός των ευχών και της ευλογίας, την οποία εμείς οι άνθρωποι που βρισκόμαστε στην αρχή του νέου έτους, προσδοκάμε, ελπίζουμε από τον δότη των αγαθών, τον Θεό.

Βασιλόπιτα εν δράσει.

Η παρακάτω βασιλόπιτα είναι η πιο νόστιμη,η πιο σωστή σε υλικά, η πιο καλοψημένη,  η πιο απλή και η πιο εύκολη, που φτιάξαμε ποτέ.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

360 γρ. ζάχαρη

380 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

25 γρ. μπέικιν πάουντερ

6 αυγά

150 γρ. ηλιέλαιο

130 γρ. Γάλα Ζωής ΟΛΥΜΠΟΣ 3,7%

2 βανιλίνες

220 γρ. λιωμένο βούτυρο

Ξύσμα από μισό πορτοκάλι

1/2 κ.γλ. κανέλλα

1/3 κ.γ. γαρύφαλο

Για το γλάσο

άχνη ζάχαρη

ζαχαρούχο γάλα

2-3 σταγόνες λεμονι

αμύγδαλα φιλέ

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες, το ξύσμα και τα μπαχαρικά.

Σε άλλο μπολ σπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, το Γάλα Ζωής ΟΛΥΜΠΟΣ 3,7% και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 26-28 εκ. με λαδόκολλα και βάζουμε το φλουρί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 με 170 βαθμούς για 50'-55'.

Σβήνουμε τον φούρνο και την αφήνουμε 5' ακόμη.  

 

Γλάσο

Το ετοιμάζουμε όσο ψήνεται η πίτα:

250 γραμ. άχνη ζάχαρη

1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα

1 βανίλια

2-3 σταγόνες λεμόνι

Ρίχνουμε σταδιακά το ζαχαρούχο στην άχνη που είναι ανακατεμένη με τη βανίλια,

μέχρι να γίνει σφιχτός πολτός.

Όταν βγει η πίτα από τον φούρνο, την περιχύνουμε με αυτό και γύρω γύρω κάνουμε ένα στεφάνι με τα αμύγδαλα.

Γράφουμε με κορνέ και σοκολάτα, στη μέση, το έτος.

Καλή χρονιά κι ευλογημένη!

ΤΒΜ