Μενού
Μοσχοβολιές παραδοσιακές, μελένιες και καρυδένιες

 Αν είναι να ενδώσει κανείς σε ένα μελομακάρονο, τουλάχιστον ας είναι μελωμένο με μέλι από τα έλατα του Μαινάλου και καρυδωμένο με καρύδια από τις καρυδιές της οικογένειας Καζά. Ένα τέτοιο μελομακάρονο θεραπεύει την πίκρα και σε κάνει να νιώθεις ξανά μικρό παιδί που τρυπώνει στην κουζίνα για να δει τον κόσμο διαφορερικά αφού για πάντα η γεύση θα είναι καταφύγιο.

Μελομακάρονα λοιπόν! 'Ηρθε η ώρα τους.Με ύλες απλές, γνώριμες και τέχνικές που σέβονται τη νοστιμιά και υπηρετούν την παράδοση. 

Δεν αλλάζω ποτέ συνταγή. Εδώ και τριάντα χρόνια η ίδια συνταγή, αυτή που μου έδωσε η Ιφιγένεια. Η φίλη, η κουμπάρα, ο καφές και η παρηγοριά στα δύσκλολα.

Μια σχέση σταθερή, όπως ακριβώς και η καλή η γεύση. Τα υλικά της συνταγής μετρημένα με ακρίβεια, δεν έχουν πέσει έξω ούτε μια χρονιά.

Στο μελομακάρονο κατά την ταπεινή μου άποψη δύο υλικά είναι βαρύνουσας σημασίας και καθορίζουν τη γεύση. Το μέλι και το καρύδι. Όσο πιο καλή η ποιότητα και όσο πιο δυνατή η μυρωδιά του μελιού, τόσο πιο ευωδιαστό γίνεται το μελομακάρονο. Το έλατο και η καστανιά δίνουν την καλύτερη γεύση στο παραδοσιακό γλυκό τωνΧριστουγέννων. Φέτος το καρύδι ήταν φιλεμένο από την μεγάλη οικογένεια των Καζάδων. Φρέσκο, μυρωδάτο και τραγανό από   και τις καρυδιές τους στο Παλιοχώρι Γορτυνίας. Το χωριό, δίπλα στο ποτάμι του Λούσιου.. Τέτοιο καρύδι έχω να φάω πολλά χρόνια.                                                                                                                                   Κι έτσι το σπίτι  μοσχοβόλησε και φέτος, μέλι,κανέλα, γαρύφαλλο και καρύδι.  Κι όταν το σπίτι το αγκαλιάζει η μοσχοβολιά  και η ασφάλεια της Παράδοσης, τότε ξεχειλίζει και από αγάπη και από ζεστασιά.

Καλά Χριστούγεννα πάλιν και πολλάκις!

ΥΛΙΚΑ

2 κούπες καλό λάδι

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

1|2 κούπα πορτοκάλι

1|2 κούπα κονιάκ

2 κουτ. γλ. σόδα

2 κουτ, γλ μπαίϊκιν

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

κανέλλα-γαρύφαλλο

7 1|2 ή 8 κούπες αλεύρι ( μπλέωγια όλες τις χρήσεις).

Καρύδι χοντροτριμμένο

ΣΙΡΟΠΙ

2 κούπες μέλι

2κούπες ζάχαρη κρυστ.

2 κούπες νερό

Χτυπάμε τη ζάχαρη με το λάδι, γύρω στα 20 '

Διαλύουμε τη σόδα στην πορτοκαλάδα και τα ρίχνουμε  στο μίγμα 

Προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος προσθέτουμε λιγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε απαλά. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ωρα. λΣτη συνέχεια πλάθουμε ό,τι σχήμα θέλουμε και τοποθετούμε σε λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοψηθούν.

Όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά ενώ ετοιμάζουμε το σιρόπι.

ΣΙΡΟΠΙ

Βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά,  ξαφρίζοντας πού και πού.

Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά ίσα που να το κρατάει ζεστό και ρίχνουμε μέσα τα κρύα μελομακάρονα. Τα βυθίζουμε στο σιρόπι για τρία λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τελειώνουμε, καρυδώνοντας τα με τριμμένο και εκλεκτό καρύδι. 

                                                 ΤΒΜ