Μενού
""Γαλακτομπούρεκο σημαίνει μπουρέκι με γάλα''

«Γαλακτομπούρεκο σημαίνει μπουρέκι με γάλα. Βασιλιάς των σιροπιαστών που ήρθε στην Ελλάδα με τους πρόσφυγες της Σμύρνης όπως και πολλά άλλα υπέροχα και εκλεπτυσμένα. Φτιαχνόταν με τα γάλατα που έδιναν τα κοπάδια από τα Χριστούγεννα και μέχρι λίγο μετά το Πάσχα και καθιερώθηκε μαζί με τις γαλατόπιτες να είναι το επίσημο γλυκό της Τυρινής. Ο Πάνος Παπαδάκης, ένας εξαιρετικός μάγειρας και ζαχαροπλάστης, δίνει τη δική του εκδοχή φτιάχνοντας το γαλακτομπούρεκο χωρίς αβγά και το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα εκπληκτικό. Βούτυρο με λεπτή ευωδία, μυρωδάτη κρέμα, ελαφριά, και σωστό σιρόπι που κρυώνει καλά, για να πέσει στο καυτό γαλακτομπούρεκο. Η κρέμα λεία ομοιόμορφη, βελούδινη και σχηματισμένη σε κομμάτι, ενώ το φύλλο παραμένει τραγανό μέχρι το τέλος.
Καλή Αποκριά να έχουμε και είθε οι μέρες μας να γλυκάνουν πολύ και να ειρηνεύσουν και μαζί τους να ειρηνεύσουν και να γλυκάνουν κι οι ψυχές μας.

Συνταγή από τον Πάνο Παπαδάκη

Πρώτα βάζουμε το σιρόπι να βράσει:

500 γρ. νερό

700 γρ. ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλλα

1 λεμόνι κομμένο στα δύο

(Το ½ λεμόνι το στίβουμε μέσα στο νερό)

Βράζει 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει

 

Υλικά για την κρέμα

 

11/2 λίτρο γάλα

200 γραμ. ζάχαρη

200 γραμ. σιμιγδάλι

50 γραμ βούτυρο

 

Βάζουμε το γάλα στη φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γραμ. βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα πυρέξ και τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη, περιμένοντας να κρυώσει.

 

Για το φύλλο:

500 γραμ. φύλλο κρούστας ( 6 φύλλα κάτω και 6 φύλλα πάνω)

200 γραμ. βούτυρο

Ταψί, ορθογώνιο 25x35

 

Λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε ένα μπολ

Με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το ταψί και στη συνέχεια στρώνουμε τα φύλλα σταυρωτά αλείφοντάς τα και αυτά με το βούτυρο.  Όταν στρώσουμε τα έξι, ρίχνουμε την κρέμα και στη συνέχεια στρώνουμε έξι φύλλα επάνω. Ψαλιδίζουμε τα μπόλικα φύλλα και ύστερα τα φυτεύουμε περιφερειακά για να σχηματιστεί ένα μικρό κορδόνι. Χαράζουμε το γλυκό, αλλά όχι μέχρι κάτω και ψήνουμε είτε στον αέρα στους 170 βαθμούς, μία ώρα,  είτε στις αντιστάσεις στους 160, 1 ώρα και 20΄. Καθώς βγαίνει καυτό το σιροπιάζουμε με την κουτάλα λίγο λίγο γιατί αν το ρίξουμε ολόκληρο μουλιάζουν τα φύλλα.

Περιμένουμε να τραβήξε το σιρόπιι και το κόβουμε ζεστό ή κρύο.

Καλή επιτυχία!