Μενού
Κρητικά ξεροτήγανα

Γλυκό της κρητικής παράδοσης. Σε όλες τις μεγάλες γιορτές, σε γάμους και βαφτίσεις, τα τηγάνια της Κρήτης δεν προλαβαίνουν να ψήνουν ξεροτήγανα.

Έμπειρα χέρια και προκομμένα φτιάχνουν τη ζύμη τους με γνήσιο ελαιόλαδο και τσικουδιά και απαιτούν να είναι μαλακή σαν το σύκο.

Το φύλλο ανοίγει με πλάστη που πετάει φωτιές και κόβεται σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια που όταν πέσουν στο καυτό λάδι, τα ίδια προκομμένα χέρια τους δίνουν το σχήμα φλογέρας ή τριαντάφυλλου. Το μέλωμα με γνήσιο μέλι έρχεται να ευχηθεί το:

"Πάντα γλυκαμένοι νάστε"

Συνταγή (από περιοδικό "Γαστρονόμος")

Για 20 κομμάτια περίπου

500 γρ. αλεύρι σκληρό

1 φλ. τσ. νερό

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

20ml τσικουδιά

χυμός από μισό λεμόνι

σουσάμι ή καρύδι χοντροτριμμένο

κανέλα σε σκόνη

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά είτε σε μια λεκάνη είτε στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε με τον γάντζο ή με τα χέρια μέχρι η ζύμη να ξεκολλήαει από τα τοιχώματα και να γίνει λεία και μαλακή σαν το σύκο. Την πλάθουμε σε μπάλα, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να μείνει για 15' περίπου.

Στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε μικρότερες μπάλες και ή ανοίγουμε το φύλλο με τον πλάστη ή στη μηχανή των ζυμαρικών. 

Κόβουμε σε μεγάλα τεράγωνα με τη ρόδα και τα ρίχνουμε σε καυτό λάδι, τυλίγοντάς καθώς θα ψήνονται σε φλογέρα. 

Στη δική μου εκδοχή χρησιμοποίσα ηλιέλαιο στο τηγάνισμα για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

Σιρόπιασμα 

1 φλ.τσαγιού νερό

2 φλ. τσαγιού μέλι

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

Βράζουμε το σιρόπι 10' και το ξαφρίζουμε. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε πάρα πολύ τη φωτιά, ίσα να το κρατάει καυτό, ρίχνουμε μέσα ένα-ένα τα ξεροτλήγανα, τα μελώνουμε πολύ καλά και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι ή κανέλα όπως και στην Κρήτη ή με καρύδι και κανέλα όπως κάναμε στη δική μας εκδοχή νοθεύοντας λίγο τη συνταγή με μανιάτικα στοιχεία)

(Η συνταγή του σιροπιάσματος είναι δική μας γιατί πάντοτε χρησιμοποιούμε περισσότερο μέλι.Η κανονική που δίνεται στο περιοδικό είναι

1 φλ. νερό-1 μέλι-2 ζάχαρη)

φωτ. ΤΒΜ