Μενού
Χορτόπιτα ορφανή, με σέσκουλα

Στη Νάξο την πίτα με τα σέσκουλα την φτιάχνουν και αλμυρή και γλυκιά με σταφίδες και τη λένε σεφουκλωτή.
Εμείς πάλι στην Πελοπόνησσο τη φτιάχνουμε πάντα αρμυρή και τη λέμε χορτόπιτα ορφανή.
Το διαφορετικό αυτή τη φορά στη δική μας πίτα είναι η ναξιώτικη συνταγή για το φύλλο. Ιδιαίτερα  απλή, εύκολη, γρήγορη και πολύ γευστική.


Για το φύλλο θα χρειαστούμε:

3 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
1/2 φλ. ελαιόλαδο
το χυμό από μισό λεμόνι (μικρό)
νερό όσο πάρει
Ζυμώνουμε τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.


Ετοιμάζουμε τη γέμιση για την οποία θα χρειαστούμε.
1 κιλό σέσκουλα πλυμένα και χοντροκομμένα
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο μέτρια κομμένα
1 κρεμμύδι ξερό και κομμένο σε καρέ
Αλάτι και πιπέρι


Σε μια κατσαρόλα πλασοτέ ρίχνουμε 1/2 φλ. λάδι και αφού ζεσταθεί σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια και τα σέσκουλα μέχρι να πέσει ο όγκος τους.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τον μάραθο και το ρύζι και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν σε δυνατή φωτιά έως ότου πιουν τα υγρά τους.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε ένα φύλλο των 40 εκ. για να καλύψουμε την επιφάνεια ενός ταψιού με διάμετρο 30 εκ. το οποίο και έχουμε λαδώσει σωστα.
Στη συνέχεια στραγγίζουμε τη γέμιση από τα ζουμιά που έχουν μείνει και τη στρώνουμε πάνω στο φύλλο. Ανοίγουμε και το δεύτερο μέρος της ζύμης και σκεπάζουμε τη γέμιση, κλείνοντας τα πλαϊνά με κοθρο ή όπως θελουμε.
Χαράζουμε την πίτα μέχρι κάτω για να ψηθεί καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στου 180 βαθμούς κα στην τελευταία σχάρα για μια ώρα.
Πολύ εύκολη, πολύ ελαφριά και πάρα πολύ νόστιμη. Το συγκεκριμένο φύλλο τρίβει όπως και το μπισκότο.