Μενού
"Οι μνήμες έχουν άρωμα και νοστιμιά και γεύση. Λαχανοντολμάδες με κρέμα καρότου"

«Ποτέ δεν θα πάψει να δημιουργεί μια γοητευτική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κουζίνα που κι εκείνη με τη σειρά της δεν θα πάψει να είναι κέντρο ζωτικό της οικογένειας. Οι λαχανοντολμάδες, έρχονται να ζωντανέψουν αρώματα, ακούσματα και μνήμες αγκαλιάς της μάνας και της γιαγιάς, σε καιρούς που οι παραγγελίες και τα έτοιμα γεύματα απειλούν να ερημώσουν την κουζίνα από την ομορφιά της.

Το μυστικό της επιτυχίας τους; Η αγάπη για όλους εκείνους που θα μαζευτούν γύρω από το τραπέζι και θα παρηγορηθούν με τούτο το φαγάκι, νιώθοντας μέσα από τη νοστιμιά του πως κάποιος νοιάζεται να τους περιποιηθεί με τρόπο ξεχωριστό, να τους ξεκουράσει απο τα βάσανα της σημερινής μέρας και να μοιραστεί μαζί τους τις μυστικές ελπίδες τους για την αυριανή».

ΥΓ Μια παραλλαγή στους λαχανοντολμάδες που μου την έμαθε η μητέρα μου εξαιτίας μιας αλλεργίας στο αβγό, είναι πως η κρέμα γίνεται με ζωμό, καρότα και κρεμμύδια βρασμένα μέσα στο φαγητό, μια κουταλιά αλεύρι και μπόλικο λεμόνι. Και είναι πεντανόστιμη!

 

         ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

  • 1 μεγάλο λάχανο αφράτο (το αφράτο για ντολμάδες, το σφιχτό για σαλάτα έλεγε πά η μαμά μου)
  • 750 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινή σπάλα και μοσχαρίσια ελιά)

  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια τριμμένα

  • 2 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα για την κρέμα

  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο για τη γέμιση και

  • 3 μεγάλα ολόκληρα για την κρέμα

  • 1/2 ματσ. άνηθο (μόνο τα φύλλα)

  • 1/2 ματσ.μαϊντανό (μόνο τα φύλλα 

  • 1 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα

  • 1 φλ. ελαιόλαδο

  • 3/4 φλ. νερό

  • Αλάτι

 

           ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

  • 3 μεγάλα καρότα ολόκληρα 

  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια 

  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεύρι

  • χυμό από ένα λεμόνι

  • αλάτι, πιπέρι, 

  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

 

Καθαρίζουμε το λάχανο από το κοτσάνι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό και ζεματάμε το λάχανο για 5'.

Βγάζουμε τα εξωτερικά του φύλλα μέχρι να φτάσουμε εκεί που ακόμα είναι στεγνό.

Τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί για να κρυώσουν γρήγορα.

Συνεχίζουμε το ζεμάτισμα, έως ότου βγάλουμε όλα τα φύλλα. 

Μέχρι τα φύλλα να κρυώσουν, ζυμώνουμε καλά τον κιμά μέχρι να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.

Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι ή νεύρο. Βάζουμε( από την πλευρά που αφαιρούμε) μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά, προσέχοντας να τυλίγουμε και τις άκρες.

Ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα, με χοντρό πάτο, τόσο που να τον καλύψει.

Στρώνουμε κάτω τα σκληρά λαχανόφυλλα και  τα χοντρά  νεύρα που έχουμε αφαιρέσει από το λάχανο, προκειμένου να μην πιάσουν οι λαχανοντολμάδες.

Επίσης μπορούμε να στρώσουμε και τα κλωναράκισ που έχουμε αφαιρέσει από τον μαϊντανό και τον άνιθο για περισσότερο άρωμα και βέβαι τα τρία μεγάλα καρότα και τα δυο κρεμμύδια κομμένα στη μέση. Τα καρότα και τα κρεμμύδια που θα στρώσουμε στη βάση θα τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε  την κρέμα του φαγητού.

Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον.

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό κρέατος, εάν έχουμε,  ή με νερό, ίσα ίσα να τους σκεπάσει.

Στην περίπτωση που τους περιχύσουμε με σκέτο νερό, ρίνουμε και 1/3 φλ. λάδι.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τον χυμό ενός λεμονιού.

Τους σκεπάζουμε με ρηχό πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας κι όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 45' περίπου.

Στη χύτρα ταχύτητος της fisler, o βρασμός διαρκεί 15' λεπτά μετά το σφύριγμα της βαλβίδας. Στο σημείο αυτό κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε το φαγητό κλειστό για 10' ακόμη.

Όταν ανοίξουμε την κατσαρόλα βγάζουμε με προσοχή έναν έναν τους ντολάδες και τους τοποθετούμε σε νέο καθαρ΄πο σκεύος.

 

ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

Πολτοποιούμε τα καρότα και τα κρεμμύδια με 1 φλιτζάνι  ζωμό από το φαγητό και το αλεύρι.

Ρίχνουμε το μίγμα σε καθαρό κατσαρολάκι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λεμόνι και το μοσχοκάρυδο. Προσθετουμε 1 φλιτζάνι ζωμό ακόμα και συγυρίζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Στη συνέχεια περιχύνουμε με αυτήν τους ντολμάδες και σερβίρουμε.  

 

"Οι μνήμες έχουν άρωμα και νοστιμιά και γεύση"