Μενού
Βλήτα γιαχνιστά με άρτυμα ντομάτας

Καλοκαιράκι προ των πυλών και ανασκουμπωνόμαστε.

Ζήτημα ημερών το καλοκαίρι και τα βλήτα στα καλύτερά τους.

Μια χεριά, από αυτά τα τρυφερά χορταράκια , μια τομάτα στα τέσσερα ξεφλουδισμένη, δυο κολοκυθάκια, κομμένα με το πίλερ, έτσι που να μοιάζουν με λαζάνια και κρεμμυδάκι. Και ξερό και χλωρό, ψιλοκομμένα και τα δυο. Λίγο λάδι στην αρχή και το υπόλοιπο, ωμό στο τέλος.

Βλήτα γιαχνιστά! Αυτό είναι το φαγάκι και τη συνταγή όλοι μας, πάνω κάτω,την ξέρουμε.

Μα μόνο που εγώ, ποτέ μου δεν είχα ακούσει, ούτε είχα διαβάσει, για το άρτυμα ντομάτας, μέχρι που το διάβασα, σε ένα τεύχος περσινό του «γαστρονόμου», ως γνωστή συλλέκτρια περιοδικών με συνταγές που είμαι και κάθε τόσο τα ξεφυλλίζω.

Καθώς ξεφύλλιζα το συγκεκριμένο, διάβασα για τα βλήτα στην εκδοχή του γιαχνιστού και είδα και «το άρτυμα ντομάτας» που το προτείνει η μεγάλη μαγείρισσα, κ. Νένα Ισμυρνογλου.

Το έφτιαξα και δοκίμασα να το ρίξω επάνω από το σερβιρισμένο φαγητό, όπως προτείνει η συνταγή.

Η γεύση του φαγητού έγινε δροσερή, ακόμα πιο μυρωδάτη και περισσότερο γευστική. Με δυο λόγια, αναβαθμίστηκε! Μάλιστα, η μαγείρισσα συμβουλεύει, πως

Το άρτυμα ντομάτας, μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει όπου θέλει να δώσει ντοματενια δροσιά και φρεσκάδα και υπόσχεται πως το συγκεκριμένο απογειώνει οποιαδήποτε αλμυρή παρασκευή. Θα συμφωνήσω απόλυτα και αν με ρωτήσετε, εγώ το έφτιαξα με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο και την άλλη φορά θα το βάλω επάνω σε καρβουντισμενη και λαδωμένη φέτα ψωμιού, με τριμμένη φέτα, σκληρή και πικάντικη.

Συνταγή για 4 μερίδες

1 κιλό βλήτα

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο καρέ

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 ντομάτες ξεσποριασμένες και ξεφλουδισμένες, κομμένες στα 4

100 ml ελαιόλαδο

3 κολοκυθάκια, κομμένα με το πίλερ σα φαρδιά λαζάνια

Σωτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο για 3-4' το κρεμμύδι κι ύστερα ρίχνουμε τα βλήτα και τη ντομάτα

Τα γυρνάμε αρκετές φορές να γιαχνιστούν και στη συνέχεια ρίχνουμε τα λεπτοκομμένα κολοκυθάκια.

Στη συνέχεια τα αφήνουμε  να γίνουν σε μέτρια φωτιά περίπου 10' με 15'.

Αν έχουν νερά, δυναμώνουμε στο τέλος τη φωτιά, προσέχοντας να μην πιάσουν.

Με το τελείωμα του φαγητού, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι.

 

'Αρτυμα ντομάτας

2 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

1\2 κ.γ.  ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο ή ρίγανη

Ρίχνουμε τις ντομάτες στον πολυκόφτη και τις πολτοποιούμε. Στη συνέχεια τις  σουρώνουμε και παίρνουμε το ζουμί.

Το ανακατεύουμε με λεμόνι, ξύσμα, πιπέρι και δυόσμο ( αυτό το μυρωδικό, έβαλα εγώ στα βλήτα και τους πήγαινε πολύ).

Σε κάθε μερίδα που σερβίρουμε ρίχνουμε από πάνω και άρτυμα ντομάτας. Αναβαθμίζει τη γεύση!