Μενού
«Σύγκλινο παστό με πορτοκάλι και κανελλογαρύφαλλο»

Γράφω τη συνταγή, όπως μου την είπε η θεία μου, (ετών 75)από την Αγάλω της Αρκαδίας.

"Θα πάρεις 

5 κιλά χοιρινό κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

και 

5 κιλά λίπος βασιλικό του ιδίου του χοιρινού.

Τη φλούδα από 2 πορτοκάλια

Κανέλλα και Γαρύφαλλο 

Αλάτι χοντρό

"Πόσο αλάτι;"

"Ε... θα το δεις εσύ εκεί, με το μάτι"

Θες δε θες και το βλέπεις και το μαθαίνεις, αφού όλες οι παλιές έτσι μετρούσαν.

Έτσι έβαλα 20 κ.σ. χοντρό αλάτι,

10 για το κρέας και 10 για το λίπος.

"Σε μεγάλα σουρωτήρια θα στρώσεις  το λίπος, το ένα κομμάτι επάνω στο άλλο και θα το αλατίσεις καλά.

(ανά στρώση με τις 10 χούφτες αλάτι).

Σε άλλο σουρωτήρι θα στρώσεις το κρέας και θα το αλατίσεις όμοια και αυτό . 

Θα βάλεις τα σουρωτήρια στο ψυγείο για τρεις ημέρες.

Στη συνέχεια πάρε δυο κατσαρόλες. 

Στη μια βάλε τα κομμάτια του βασιλικού λίπους, σκέπασέ τα με νερό άστα να  βράσουν, ξαφρίζοντας ταυτόχρονα.

Τα κομμάτια αυτά θα αρχίσουν να σουρώνουν σιγά σιγά, ενώ το νερό θα εξατμίζεται και θα μένει το υγρό λίπος. 

Όταν τα κομμάτια γίνουν μικρά και μαζέψουν και στην κατσαρόλα μείνει μόνο λίπος, σβήσε τη φωτιά.

Σε άλλη κατσαρόλα βράζεις  το χοιρινό. Όχι πολύ και μαλακώσει. Θέλεις να κρατά.  

Αφού γίνει αυτό, το στραγγίζεις.

Βάζουμε τώρα  μια τρίτη κατσαρόλα με δυο δάχτυλα από το υγρό λίπος που έχεις, να κάψει.

Εδώ τώρα καρβουδίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού. 

Δίπλα έχουμε μια μεγάλη πιατέλα και όταν τα βγάζουμε, τα τοποθετούμε και ρίχνουμε κανέλλα και λίγο γαρύφαλλο.

Πρόσεξε μη ρίξεις πολύ γιατί θα πικρίσει. ( Όλα με το μάτι.)

Και ύστερα, αφού τα περάσεις όλα, τα βάζεις σε βάζα και τα σκεπάζεις με το λίπος της κατσαρόλας. Εάν δε σε φτάσει συμπλήρωσε με λάδι.

Άντε παιδάκι μου. 

Χάρηκα που με πήρες..

Καλή επιτυχία!