«Τα φασολάκια, τα γεμιστά και το ιμάμ μου αρέσει να τα τρώω κρύα», έλεγε πάντα η μαμά μας και δεν είχε άδικο.
Τα λαδερά είναι μια ολόκληρη κουζίνα καλοκαιρινή, αυθεντικά ελληνική, που δεν λιμπίζεται το ελαιόλαδο και απαιτεί ως συνοδευτικό το φρέσκο και ζυμωτό ψωμάκι.
Η νοστιμιά τους δε, όταν είναι κρύα, γίνεται απερίγραπτη.
Και μάλλον, γιατί ενώ το φαγητό έχει κατέβει από τη φωτιά τα υλικά του συνεχίζουν να δένουν μεταξύ τους και να οδηγούν σε ένα μελωμένο αποτέλεσμα που συναγωνίζεται τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.
Στα φασολάκια καμιά από τις παλιές μαγείρισσες δε λιμπιζόταν το λάδι και το κρεμμύδι, ενώ η πεθερά μου ψιλόκοβε και μια σκελίδα σκόρδο και τα απογείωνε.
Το ίδιο κάναμε κι εμείς με αυτά «τα μπαρμπούνια» από την Ηλεία και το μόνο καινούριο που προσθέσαμε,λιγο πριν σβήσουμε το φαγητό, είναι ο δυόσμος και το ξύσμα απο λεμόνι.
(Ιδέα από τη συνταγή του Α.Πετρετζίκη). Αληθινά τους πήγαιναν πολύ και τα δυο αυτά υλικά.
Η μερίδα που περίσσεψε μπήκε στο ψυγείο.
Η κρύα γεύση του φαγητού της επόμενης μέρα ήταν πιο βάλσαμο κι από το βάλσαμο.
Και έτσι καταλαβαίνει κανείς γιατί οι σοφές,παλιές νοικοκυρές μαγείρευαν τα λαδερά είτε από το βράδυ της
προηγούμενης είτε από τα χαράματα της ίδιας μέρας.
Και βεβαια δεν ξεχνώ και τη γιαγιά μου που κάθε καλοκαίρι φώναζε στις κόρες της, άμα η ώρα είχε πάει 8 και η κατσαρόλα δεν είχε μπει ακόμα στη φωτιά:
«Ο ήλιος έβγαλε κέρατα κι εσείς ακόμα μού καφεδίζετε! Αχ, καημένες μου, έτσι κρατούνται οι οικογένειες;»
Απίθανη η γιαγιά μου και δεν υπάρχει μέρα που να μην τη μελετήσω»
1 κιλό φρέσκα φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά
1 κρεμμύδι
100 γρ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
300 γρ. πατάτες
1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 ματσάκι μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
2 μεγάλες ντομάτες
300 γρ. νερό
1/3 ματσάκι δυόσμο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι καθώς και το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε σκόρδο μαζί με τη ζάχαρη.
(Στο τέλος του μαγειρέματος, αφαιρούμε το σκόρδο)
Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τις πατάτες σε κομμάτια και τον πελτέ, την ντομάτα ξεφλουδισμένη χωρίς σπόρους καθώς και το νερό.
Τέλος ρίχνουμε τα φασολάκια και σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 50' περίπου.
Στο τέλος προσθέτουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό, ψιλοκομμένα και τα δύο,καθώς και το ξύσμα του λεμονιού.
ΥΓ Τα μπαρμπούνια συνήθως τα σχίζουμε κατά μήκος γιατί όπως έλεγαν και πάλι οι παλιές, έβγαζαν πιότερη νοστιμάδα.