-Τέτοια αγκινάρα δεν έχεις ξαναφάει. Και 'Aργους και Μαγιάτικη, λέει καθώς κόβει τα κοτσάνια, ο κύριος Μπάμπης της λαΐκής.
-Κοίτα πόσο τρυφερά είναι! Νερό πετάνε, καμαρώνει.
Μ’αυτά και μ’αυτά…
- Βάλε κι άλλες κύριε Μπάμπη, λέω κι εγώ, σαν τη Βουγιουκλάκη όταν έδινε παραγγελία στον μπακάλη της γειτονιάς, στην ταινία, « Μοντέρνα Σταχτοπούτα».
Μόνο που εγώ ονειρευόμουν να φτιάξω του κόσμου τα φαγητά με αγκινάρες:
Αλα πολίτα, τηγανητές με αυγά ομελέτα, βραστές αλ τέντε με λαδολέμονο, στον φούρνο με αρνάκι και μπόλικο μάραθο όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά μου στη Μάνη.
Έτσι έφτασα να πάρω 45 αγκινάρες!
Η Μαρία που είναι μαζί μου, με κοιτάει απορημένη.
- Μη με κοιτάς της λέω σε μια στιγμή. Τώρα που είναι ο καιρός τους, θα τις φτιάξουμε.
- Καλά… μου λέει το παιδί.
- Τρέξε να πάρεις και 10 ματσάκια μάραθο πουλάκι μου, να μοσχοβολήσει ο τόπος, της παραγγέλνω.
- Τώρα που είναι και αυτουνού ο καιρός, γελάει και φεύγει.
Λοιπόν αυτό το «καλά» της Μαρίας, το θυμήθηκα όσες ώρες τις καθάριζα. Περίπου τρεις.
Έδωσε όμως ο Θεός και τελείωσα.
Το πρώτο φαγητό που φτιάξαμε, ήταν «αγκινάρες αλά πολίτα»,
με κρεμμυδάκι, πατατούλες, καρότα και τον μάραθο με τη μεθυστική του μυρωδιά.
Στο τέλος το ξινίσαμε και με φρέσκο χυμό λεμονιού για να επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η σοφή λαϊκή ρήση:
Κάθε πράμα στον καιρό του.
Γιατί το να τα έχω όλα κάθε που θα τα αναζητήσω, ξεκινά από πλεονεξία και ποτέ από ανάγκη. Κι όταν κάτι που ευδοκιμεί την Άνοιξη θελήσω να το γευτώ το καταχείμωνο.
το μόνο που θα ευχαριστηθεί είναι το εγώ μου και ποτέ οι γευστικοί μου κάλυκες σε καμμία περίπτωση ενώ το στομάχι μου σίγουρα θα διαμαρτυρηθεί.
'Οταν όμως το γευτώ στον καιρό του, τότε θα μοιάζει με γλυκό του κουταλιού όπως και
"Οι αγκινάρες αλά πολίτα!"
ΥΛΙΚΑ
-
1/4 φλ. ελαιόλαδο
-
12 αγκινάρες καθαρισμένες
-
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες (κόβω μόνο το λευκό μέρος και τα φυλλα τα ψιλοκόβω για το τέλος)
-
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε καρέ
-
2 μεγάλα καρότα σε φέτες
-
1/2 ματσ. μάραθο ψιλοκομμένο (τα κοτσάνια από το μάραθο τα κρατώ δεμένα για να βράσουν με όλα τα υπόλοιπα λαχανικά)
-
1 λεμόνι
-
1 κ.σ. κορν φλάουρ
-
λίγο ζεστό νερό, (ίσα που να σκεπάζει τα υλικά )
-
αλάτι, πιπέρι
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμετις πατάτες και το καρότο και αφού τα γυρίσουμε δυο φορές στην κατσαρόλα να γυαλίσουν με λάδι ζεστό τοποθετούμε από πάνω τις αγκινάρες.
Δεν τις συγυρίζουμε με την κουτάλα γιατί εάν είναι τρυφερές κινδυνεύουν να λιώσουν.
Μπορούμε όμως να κουνήσουμε δυο με τρεις φορές την κατσαρόλα, για να ανακατευτούν απαλά με τα υπόλοιπα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ζεστό νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.
Ρίχνουμε από πάνω και τα κοτσάνια από το μάραθο, να μοσχοβολήσει το φαγητό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προς το τέλος του βρασμού ξεσκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει η σάλτσα.
Εκείνη την ώρα ρίχνουμε και τα πράσινα φυλλαράκια από τα κρεμμυδάκια και λίγο μάραθο ακόμα.
Στο τέλος μένει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό και με πολύ λίγη σάλτσα.
Περιχύνουμε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ αφού πρώτα το διαλύσουμε με μια κουτάλα ζεστό ζωμό φαγητού και λίγο λεμόνι ακόμη.