'Ενα τρελό ανακάτεμα γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων, δροσιστικό και ακόμα πιο περισσότερο ελαφρύ,
στην σκιά μιας πόλης που ζεσταίνεται πολύ.
Μακαρονοσαλάτα με βίδες, απλή αλλά πλούσια σε υλικά και γεύση, που δε χρήζει ταλέντου αλλά φαντασίας.
Οι ελιές Καλαμών, η κυκλαδίτικη κάπαρη, τα λεπτοκομμένα τουρσάκια, όλα τους με μια αρμύρα που μοιάζει να καλμάρει την ένταση της καλοκαιρινής ατονίας, ανακατεύονται με το τρυφερό αγγουράκι και τα καρότα, κομμένα και τα δυο σε μικρά- μικρά καρέ, με τα ντοματίνια, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού, συνθέτοντας έτσι ένα ταιριαστό καλοκαιρινό σκηνικό για ένα γεύμα και γιατί όχι και δείπνο, θεσπέσιο, ελαφρύ και πολύ πολύ δροσιστικό.
ΣΥΝΤΑΓΗ
1/2 κιλό ζυμαρικά βίδες
1 μέτριο αγγουράκι κομμένο σε μικρά καρέ
20 τοματίνια κομμένα στη μέση
3 μέτρια καρότα κομμένα σε καρέ
3-4 κολοκυθάκια βουτύρου βρασμένσ al dente
15 ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι
3-4 κουτ. σούπας κάπαρη
3-4 αγγουράκια τουρσί λεπτοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί, λεπτοκομμένη
Κρίταμο τουρσί (αν έχουμε)
10 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο( μόνο τα φύλλα)
1 κουτ. σ. μουστάρδα
1/2 κούπα λάδι
Πιπέρι
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό και όταν γίνουν τα σουρώνουμε και τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο κ ρηχό ταψί για να κρυώσουν γρήγορα.
'Οταν κρυώσουν καλά, τα ανακατεύουμε με όλα τα υλικά και η μακαρονοσαλάτα είναι έτοιμη.
Τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον δυο ώρες για να δέσουν σωστά όλα τα υλικά και οι χυμοί των λαχανικών με το ζυμαρικό.
Άλλοτε μπορούμε να προσθέσουμε και 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 2-3 κουτ. σ. μαγιονέζα.
Επιλέγουμε τις βίδες, γιατί στα κενά ανάμεσα στις μικρές στροφές το ζυμαρικό ρουφάει τους χυμούς των υλικών με σωστό τρόπο και μελώνει ωραία.