Μενού
«Δίπλες για να διπλώνουν οι χαρές»

  Στο σπίτι μας πάντα δίπλες φτιάχναμε για να γιορτάσουμε ένα χαρμόσυνο γεγονός, γιατί κατά πως έλεγε η γιαγιά μας:

«Είθε να διπλώσει σαν τη δίπλα η χαρά και γρήγορα να ξαναρθεί».

Κι έτσι οι γάμοι, οι αρραβώνες, οι βαφτίσεις και οι γεννήσεις, ήταν γεγονότα που πάντα τα στόλιζαν μεγάλες καλαθούνες με δίπλες και ροδοπέταλα. Η γιαγιά μου η Μανιάτισσα έλεγε πως όταν είχανε γάμο στο χωριό, μαζεύονταν την προπαραμονή από πολύ πρωί και μέχρι το βράδυ ανοίγαν φύλλα και τηγανίζαν δίπλες. Τις στόλιζαν και τις τοποθετούσαν στον μπουφέ μαζί με μια καράφα με λικέρ για να γλυκαίνονται οι καλεσμένοι και να εύχονται. Με το πέρασμα των χρόνων η δίπλα επικράτησε και στις γιορτές και στις πανηγύρεις. Γιατί όλα τα γεγονότα της ζωής πάντα θα συντελούνται, γύρω από ένα τραπέζι με ποτό, φαγητό και γλυκό που πάντα θα σηματοδοτεί μια παρηγοριά και μια σχέση παραμυθητική, καθώς κι έναν ενδόμυχο, κρυφό ερωτισμό, ανάμεσα σε αυτούς που μαγειρεύουν αρμυρά ή γλυκά και σε εκείνους που τα τρώνε και ευφραίνονται.

Δίπλες λοιπόν, με μέλι και καρύδι αρωματισμένο με κανέλα, για τη γιορτή την αυριανή, του «Οσίου Πατρός ημών, Αντωνίου του Μεγάλου, εφόρου και πολιούχου της πόλεως ημών».

Δίπλες και πολλές ευχές, να διπλώνουν και να έρχονται και να ξανάρχονται οι χαρές!

Χρόνια πολλά στην πόλη μας, στο Περιστέρι!

Χρόνια πολλά σε κάθε σπιτικό που γιορτάζει τον άνθρωπό του!

Συνταγή για 20 κομμάτια

4 αυγά

μισό κουταλάκι μπέικιν

μια βανίλια

αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) όσο πάρει (περίπου μισό κιλό)

για να γίνει η ζύμη μια μπάλα λεία και εύπλαστη. Όταν το αλεύρι τελειώσει η ζύμη συνεχίζει να κολλάει στα χέρια.

Την ξεκολάμε, χωρίς να προσθέσουμε άλλο αλεύρι

βουτώντας ελαφρώς τα χέρια σε λίγο σπορέλαιο.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα

ενώ κατά τη διάρκεια αυτή τη ζυμώνουμε κάθε τέταρτο.

Μετά τη μία ώρα χωρίζουμε τη ζύμη σε τρεις μπάλες για να ανοίξουμε τρία φύλλα

 με τον πλάστη, πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια.

Σε ένα βαθύ τηγάνι με μεγάλη περίμετρο ζεσταίνουμε καλαμποκέλαιο και κάθε που ανοίγουμε ένα φύλλο 

το χωρίζουμε σε λωρίδες και τηγανίζουμε τις δίπλες.

Σιρόπι

700 γραμ. μέλι

1 κούπα τσ. νερό

Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και στη συνέχεια

μελώνουμε τις δίπλες.

Όταν τελειώσουμε τις καρυδώνουμε με καρύδι τριμμένο και αρωματισμένο

με κανέλα και λίγο γαρύφαλλο.