Μενού
Γλυκό λεμονάκι

Ο Ελύτης  στη συνέντευξη που δίνει στον Γάλλο μεταφραστή Ρεντίν, ονομάζει το λεμόνι  "ασηπτικό".

"Στη συνείδησή μου έσταξα λεμόνι"

                                                               'Αξιον εστί

'Οπως πολλοί, αν φοβούνται, ότι το νερό είναι μολυσμένο,

στάζουν μέσα λεμόνι για να το απολυμάνουν,

εγώ στάζω στη συνείδησή μου, για να την έχω απολύτως καθαρή.

                                Οδυσσέας Ελύτης

Πηγή: Περιοδικό Καθημερινής- Συνομιλίες με τον Σουηδό μεταφραστή Ρεντίν

 

 

Το γλυκό λεμονάκι θέλει χρόνο και υπομονή. 'Ομως το αποτέλεσμα, η σπιρτάδα του, η δροσιά του και η καθαρότητά του  αποζημιώνει.

Συνταγή

1 κιλό μικρά, πράσινα λεμονάκια
1 κιλό ζάχαρη
8 ποτήρια νερό
4 φύλλα της λεμονιάς

Κόβουμε μικρά πράσινα λεμονάκια, και αφού τα πλύνουμε, τα βράζουμε με νερό για ½ ώρα.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε κι όταν τα  κρυώσουν ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα τους.

Αλλάζουμε το νερό για πέντε μέρες για να ξεπικρίσουν και μετά τα ξαναβράζουμε για 1 ώρα.

Τα κρυώνουμε και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για ½ ώρα.

Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για τρεις μέρες μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι.

Την τρίτη μέρα βάζουμε  στην κατσαρόλα και τα φύλλα της λεμονιάς, αφαιρούμε τον αφρό, το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε το γλυκό λεμονάκι σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

Χρυσές Συνταγές