«Μεσούσης της εορτής»
Πόσο γρήγορα πέρασε πάλι ο καιρός.
Της Μεσοπεντηκοστής σήμερα και αν και Τετάρτη,
η εκκλησία ορίζει
«κατάλυση ιχθύος».
Κι έτσι η τράπεζα είχε «μπακαλιάρο πλακί» ,
με φέτες ντομάτας, κρεμμυδιού και πατάτας.
Η έμπνευση για μάραθο και μια μικρή καυτερή πιπεριά ήταν και η έκπληξη της εξαίσιας και αλησμόνητης νοστιμάδας του.
Φαγητό απλό και καθημερινό, με άφθονα κρεμμύδια μου γλυκαίνουν και μελώνουν τη σάλτσα η οποία συνδυάζεται εξαιρετικά με την
καθαρότητα του μάραθου και τη μοναδική καψάδα της μικρής πιπεριάς.
Βέβαια η νοστιμιά του γίνεται συναρπαστική όταν ο μπακαλιάρος,είναι αυτός «ο παστός της Νορβηγίας».
Τότε είναι, ένα από τα ωραιότερα φαγητά χωρίς εποχικότητα.
ΥΓ Τη διαφορά σε αυτό το πλακί του μπακαλιάρου, την κάνει ο υπέροχος ανοιξιάτικος μάραθος που δίνει μια δυνατή καθαρότητα στη γεύση του ψαριού.
6-7 φέτες μπακαλιάρο
(Κατεψυγμένες)
4 μεγάλες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε φέτες
3 μέτριες πατάτες σε φέτες
2 μεγάλα κρεμμύδια, επίσης κομμένα σε φέτες μέτριες.
3-4 κλωνάρια μάραθο
1 μικρή καυτερή πιπεριά
ή λιγο Μπούκοβο
Στρώνουμε όλα τα υλικά με την εξής σειρά,
ενώ παράλληλα αλατοπιπερώνουμε:
Κρεμμύδια, Ντομάτες
Τέλος, πάνω-πάνω, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο εναλλάξ με τις πατάτες.
Ως επιστέγασμα όλων ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τρίβουμε την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο.
και περιχύνουνε το φαγητό με λάδι (Περίπου 1 1/2 φλ. του τσαγιού).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για μισή ώρα
και για 10-15’ στο τέλος, δυναμώνουμε στους 250 για να μελώσει καλά το φαγητό.