Μενού
Μπακαλιάρος πλακί με ανοιξιάτικο μάραθο.

«Μεσούσης της εορτής»

Πόσο γρήγορα πέρασε πάλι ο καιρός.

Της Μεσοπεντηκοστής σήμερα και αν και Τετάρτη,

η εκκλησία ορίζει

«κατάλυση ιχθύος».

Κι έτσι η τράπεζα είχε «μπακαλιάρο πλακί» ,

με φέτες ντομάτας, κρεμμυδιού και πατάτας.

Η έμπνευση για μάραθο και μια μικρή καυτερή πιπεριά ήταν και η έκπληξη της εξαίσιας και αλησμόνητης νοστιμάδας του.

Φαγητό απλό και καθημερινό, με άφθονα κρεμμύδια μου γλυκαίνουν και μελώνουν τη σάλτσα η οποία συνδυάζεται εξαιρετικά με την

καθαρότητα του μάραθου και τη μοναδική καψάδα της μικρής πιπεριάς.

Βέβαια η νοστιμιά του γίνεται συναρπαστική όταν ο μπακαλιάρος,είναι αυτός «ο παστός της Νορβηγίας».

Τότε είναι, ένα από τα ωραιότερα φαγητά χωρίς εποχικότητα.

ΥΓ Τη διαφορά σε αυτό το πλακί του μπακαλιάρου, την κάνει ο υπέροχος ανοιξιάτικος μάραθος που δίνει μια δυνατή καθαρότητα στη γεύση του ψαριού.

6-7 φέτες μπακαλιάρο 

(Κατεψυγμένες)

4 μεγάλες ντομάτες, αποφλοιωμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε φέτες

3 μέτριες πατάτες σε φέτες

2 μεγάλα κρεμμύδια, επίσης κομμένα σε φέτες μέτριες.

3-4 κλωνάρια μάραθο

1 μικρή καυτερή πιπεριά 

ή λιγο Μπούκοβο

 

Στρώνουμε όλα τα υλικά με την εξής σειρά,

 ενώ παράλληλα αλατοπιπερώνουμε:

Κρεμμύδια, Ντομάτες 

Τέλος, πάνω-πάνω, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο εναλλάξ με τις πατάτες. 

Ως επιστέγασμα όλων ψιλοκόβουμε τον μάραθο και τρίβουμε την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο.

και περιχύνουνε το φαγητό με λάδι (Περίπου 1 1/2 φλ. του τσαγιού).

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 για μισή ώρα 

και για 10-15’ στο τέλος, δυναμώνουμε στους 250 για να μελώσει καλά το φαγητό.