Μενού
"Μπακλαβάς για τη γιορτή που είναι γένους θηλυκού"

Η γιορτή! Γένους θηλυκού. Ακολουθεί το νου της γυναίκας νοικοκυράς, της γυναίκας μαστόρισσας, της γυναίκας μπροστάρισσας.

Της γυναίκας που πάντα θα είναι τόσο σημαντική στην πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού.

Της γυναίκας που έγινε μάνα και τεχνίτρα.

Της γυναίκας που έφτιαχνε μια γιορτή με το τίποτα και ένα γλυκό γεμάτο αρχοντιά για μοσχομυρίσει το σπιτικό,

να γλυκάνει τις σκοτούρες και τα βάσανα, να ξεχωρίσει τη μέρα τη γιορτινή από τις άλλες, να τιμήσει τον άγιο και τον εορτάζοντα,

να ανοίξει την πόρτα της και να καλοδεχθεί τον επισκέπτη που θα έρθει να της ευχηθεί.

Μέρες γιορτής και αυτές και το σπίτι ευωδίασε από τον μπακλαβά που φτιάχτηκε

ακολουθώντας βήμα προς βήμα τη συνταγή μιας καλόκαρδη γιαγιάς,

μαστόρισσα αληθινής. Πρόκειται για τη γιαγιά τη Δημητρούλα, από τα Κούκουρα της Λεβαδειάς.

Και για του λόγου το αληθές,που εγκωμιάζει την τέχνη και τη μαστοριά της στον μπακλαβά,

το αποτέλεσμα της συνταγής, όπου το μέτρημα γίνεται με τις χούφτες και τις κούπες μα είναι τόσο ακριβές ακόμα και στο σιρόπι, ήταν εκπληκτικό, με γεύση άκρως γιορτινή.

Ξεροψημένος, καρυδένιος και μελωμένος με το μοσχομυριστό μέλι βελανιδιάς από το Μαίναλο,

της καλή μας φίλη,της Στεμνιτσιώτισσας Mandy Ioannou.

Πολλές οι γιορτές ετούτες τις μέρες που αγγελοφρούρητες και αγιοφρούρητες φαντάζουν.

Πολλά και τα ονόματα και οι χαρές.

Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Αγγελική, Σταμάτης,Σταματίνα, Νεκτάριος, Νεκταρία.

Χρόνια πολλά ευλογημένα και γλυκαμένα με καλοσύνη και αγάπη , πραότητα και ειρήνη, στα σπιτικά όλου του κόσμου.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Καρύδια 700γρ

Αμύγδαλα (αποφλειωμένα) 200γρ

ή

900 γρ. μόνο καρύδια 

ή 

οποιοδήποτε μείγμα ξηρών καρπών μας αρέσει

Σουσάμι καβουρδισμένο (μια μικρή χούφτα)

1 κιλό φύλλο κρούστας στο ταψί κουζίνας (36 επί 28 επί 5)

1κ.γ. γαρύφαλλο

1 κουταλιά σούπας κανέλα

1 χούφτα ζάχαρη

450 γρ. φυτίνη ή

1 βιτάμ 200 γρ.

250 γρ. λάδι καλό

Ξύσμα από τρία πορτοκάλια & από 1-2 λεμόνια

(Εάν δεν σας αρέσει η γεύση του επεριδοειδούς, μπορείτε να βάλετε λιγότερο ή καθόλου. Πάντως είναι πολύ δροσιστικό και δίνει μια καθαρότητα στη γεύση.) 

Για το σιρόπι:

5 κούπες ζάχαρη

1 κούπα μέλι

4 κούπες νερό

1 ξύλο κανέλλα

1 βανίλια

2 γαρύφαλλα 

Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Αλέθουμε καρύδια, αμύγδαλα, 2 χούφτες ζάχαρη, κανέλλα, γαρύφαλλο και σουσάμι καβουρδισμένο.

Στρώνουμε 4 φύλλα στο ταψί

Βάζουμε 1 -1 φύλλο και περνάμε με βούτυρο.

Ανά τρία βάζουμε 2 χούφτες γέμιση

Κάνουμε πολλές στρώσεις

Η πάνω στρώση πρέπει να έχει 4-6 φύλλα για να μπορεί να κοπεί καλά

Καίμε ή 250 γρ. φυτίνη εφόσον χρησιμοποιήσαμε φυτίνη από την αρχή

ή 250γρ. εφόσον χρησιμοποιήσαμε βιτάμ  και περιχύνουμε τον μπακλαβά πριν τον βάλουμε στον φούρνο.

Ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό από πάνω και είναι έτοιμο για φούρνο.

Ψήνουμε στους 160° και στις αντιστάσεις, πάνω κάτω για 2 ώρες.

Για το σιρόπι

Το σιρόπι φτιάχνεται 5-10' πριν βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο.

Βράζουμε για 3' όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός του λεμονιού και του μελιού τα οποία προσθέτουμε στο τέλος και σβήνουμε το μάτι.

Βγάζουμε ωστόσο το ταψί από τον φούρνο και περιχύνουμε τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι.

Ιδανικά αφήνουμε  το γλυκό να τραβήξει όλη τη νύχτα.

Καλή επιτυχία!