Κεφτέδες! Ένας θρύλος του μαγειρικού μας παρελθόντος του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτή τη φορά τους έφτιαξα μεγάλους, με το ανθί του βασιλικού και το κορφί του άγριου δυόσμου κι ύστερα τους βύθισα σε μια πλούσια και ευωδιαστή σάλτσα,καλοκαιρινής φρεσκοτριμμένης ντομάτας.
Το κορφί του άγριου δυόσμου το γνώριζα από τότε που ήμουν παιδάκι. Μα για το ανθί του βασιλικού άκουσα τις προάλλες να το λέει η φιλη μου η Δήμητρα, που της το εμπιστεύθηκε μια γιαγιάκα Κεφαλονίτισσα:
«Εγώ παιδάκι μου, το ανθί του βασιλικού, το κορφολογάω και το βάζω σε όλα μου τα φαγητά», της είπε.
Κι έτσι το έβαλα κι εγώ στους κεφτέδες τους σαλτσαδερούς κι έδεσε με την ντομάτα, τον δυόσμο και το κρεατικό σε μια ανεπανάληπτη νοστιμιά και γεύση παραμιλητού.
Κι αν ρωτάτε για το συνοδευτικό; Περιβολίσιοι γιαχνιστοί κολοκυθοκορφάδες, με φέτα βαρελίσια από τον Παναγιώτη Καζά. Αξία ανεκτίμητη!
- 1 1/2 κιλό κιμάς ( 750γρ. ελιά μοσχαρίσια και 750 σπάλα χοιρινή)
- 3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη με τα ζουμιά τους( κάνουν τον κιμά πιο αφράτο)
- 300 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο και στυμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου( προαιρετική)
- 3 κουτ. σ. ρίγανη
- 2-3 κουτ.σ. ξύδι λευκό
- 1 ματσάκι από κορφές δυόσμου
- 10 κορφές από ανθί βασιλικού μαζί με φυλλαράκια.( χλωρό ή ξερό)
- 2 τομάτες μέτριες τριμμένες στον τρίφτη και χωρίς τα σπόρια
- 1-2 αβγά ή φλιτζάνι τ. ελαιόλαδο.
- Αλάτι κ πιπέρι, κατά βούληση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα σώμα και τα βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
(Λένε πως ο καλύτερος κεφτές είναι αυτός που ο κιμάς του έχει ζυμωθεί αποβραδίς).
Στη συνέχεια ή τους τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με ηλιέλαιο ή τους πλάθουμε βουτώντας τα χέρια σε μπολ με ελαιόλαδο,τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
Σάλτσα ντομάτας
- Τρίβουμε 1 κιλό ντομάτες, ξεσποριασμένες, στον τρίφτη
- Τις σουρώνουμε στο σουρωτήρι να βγάλουν τα πολλά υγρά.
- Ζεσταίνουμε 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο.
- Όταν κάψει καλά ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα αλατοπιπερώνουμε μέχρι να πιει τα υγρά της και να δέσει.
- Βυθίζουμε τους κεφτέδες στη σάλτσα, μόλις βγουν από τον φούρνο, να πάρουν 3-4 βράσεις.
- Σερβίρουμε σε μισή ώρα για να έχουμε ένα αποτέλεσμα μελωμένο.