«Ντομάτα.Η πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού».
Γλυκειά και όξινη μαζί,
πότε με χοντρό αλάτι,
πότε με ζάχαρη με βασιλικό και δυόσμο,
πότε με ελιές, ρίγανη ή Θυμάρι, και πότε μόνη κι ανοιχτή σαν τριαντάφυλλο,
είναι έτοιμη να κατακτήσει τις καρδιές μας και φετος.
Λένε πως η ιστορία της στην Ελλάδα είναι μόνο διακοσίων χρόνων και λένε ακόμα πως οι Αθηναίοι την πρωτόβαλαν στις γλάστρες τους ως καλλωπιστική.
Η βοτανική την εντάσσει στα φρούτα γιατί έχει πολλούς σπόρους, ενώ η γαστρονομία υποστηρίζει ότι είναι λαχανικό, αφού χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολλών και διαφορετικών πιάτων.
Όπως και να ‘χει η ντομάτα κλέβει την παράσταση του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού ακόμα κι αν υπάρχει σε αυτό μόνη της.
Σκέτη ευλογία.
Μοιραζόμαστε τρία καλοκαιρινά πιάτα που φτιάξαμε την εβδομάδα που μας πέρασε με φρέσκια ντομάτα από τον
Κρητικό της λαϊκής μας, πολύ καλος άνθρωπος όπως και όλοι οι Κρητικοί άλλωστε, που μπολιάζει τα φυτά του με το κεντρί της μέλισσας:
1.Βλήτα τσιγαριστά με σπασμένη ντομάτα
2. Ντοματόρυζο
3. Λαδένια Κιμώλου
Και έπεται και συνέχεια!
Συνταγή α’
Βλήτα τσιγαριστά (4 μερίδες)
1 κιλό βλήτα
2 κρεμμύδια μέτρια
1 μικρό ματσάκι δυόσμο
2 τομάτες μέτριες
Σε μια κούπα λάδι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι (ίσα να γυαλίσει) κι ύστερα ρίχνουμε τα βλήτα αφού πρώτα τα έχουμε καθαρίσει και τα έχουμε πλύνει.
Ψιλοκόβουμε και τον δυόσμο και τον προσθέτουμε και αυτόν.
Λίγο νερό να μισοσκεπαστουν και σιγοβράζουμε για 10’. Δυναμώνουμε τη φωτιά να πιει το φαγητό τα ζουμιά του και…
Στο τέλος σπάμε πάνω από το φαγάκι μια μεγάλη ντομάτα αφού πρώτα
την έχουμε ζεματίσει σε βραστό νερό δυο λεπτά κι έτσι
για να ξεφλουδιστεί και να ξεσποριατεί πολύ εύκολα.
Μπορούμε όμως και καθώς είναι ωμη να τη ρίξουμε πάνω από το φαγητό, πάντα ξεφλουδισμένη, ξεσκουριασμένη και κυρίως σπασμένη.
Συνταγή β´
«Ντοματόρυζο»
(Για 4 πιάτα)
1 ποτήρι (250 γρ) ρύζι αρμπόριο ή Καρολίνα
1 φλιτζάνι λάδι
4-5 ντομάτες ώριμες, ξεσποριασμένες και ξεφλουδισμένες κ τριμμένες στον τρίφτη
2 κρεμμύδια
1 ματσάκι Δυόσμο
Αλατοπίπερο κατά βούληση
Ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου
Ρίχνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το κρεμμύδι σε καρέ.
Αφού το περάσουμε δυο τρεις φορέα και γυαλίσει , προσθέτουμε το ρύζι.
Το γυρνάμε κι αυτό δυο τρεις φορές να γυαλίσει και αρχίζουμε να προσθέτουμε όποιο ζεστό υγρό επιθυμούμε ή διαθέτουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό ή και λίγο πιο κάτω
και κάθε τόσο προσθέτουμε ζωμό.
Όταν το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει προσθέτουμε μια χούφτα δυόσμο ψιλοκομμένο.
Και όταν αρχίσει να χυλώνει προσθέτουμε άλλη μια.
Σερβίρουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού.
Συνταγή γ´
"Λαδένια Κιμώλου"
Για ένα ταψί ορθογώνιο (36 επί 18)
300 γραμ. αλεύρι σταρένιο και
200 γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. Αλάτι
1 κουτ. γλ. ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού Ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό ίσως κ λίγο ακόμη
1 φλ. καφέ τσίπουρο ή ρακί
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
5 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
3 -4 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
Ρίγανη ή Θυμάρι
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακκούβα, στην οποία ρίχνουμε:
- Τη μαγιά
- Το νερό
- Το λάδι
- Τη ζάχαρη
- Το αλάτι
Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζυμη που γίνεται μπάλα λεία κ στρογγυλή.
Σκεπάζουμε με πετσέτα κ περιμένουμε 15 ‘
να φουσκώσει.
(Με τη ζέστη του καλοκαιριού, η ζύμη ανεβαίνει αμέσως.)
Λαδώνουμε ένα ταψί ορθογώνιο( 36 επι 18)
και πλάθουμε από τη μια άκρη ως την άλλη τη ζύμη.
Απλώνουμε στην επιφάνεια τις ντομάτες είτε σε φέτες, είτε σπασμένες με το χέρι. Απλώνουμε και τα κρεμμύδια και πιέζουμε ολα τα υλικά με την παλάμη μας να κολλήσουν καλά μέσα στη ζύμη.
Ραντίζουμε από πάνω με λίγο λαδι ίσα να γυαλίσουν τα λαχανικά και ψήνουμε στους 180.
Θα δούμε ότι ψήθηκε όταν θα ροδίσουν καλά τα πλαϊνά της ζύμης.
Περίπου 1/2 ώρα με 40 λεπτά.
Κάποιοι φούρνοι ψήνουν δυνατά και κάποιοι πιο αργά.
Επομένως στο ψήσιμο πρέπει κάθε τόσο να κοιτάμε τον φούρνο.
Τη ρίγανη τη ρίχνω στο τέλος για να μη μαυρίσει.