Παραμονή των Φώτων σήμερα και μια από τις διατεταγμένες νηστείες της εκκλησίας. Δε νηστεύουμε για να κοινωνήσουμε τον Μεγάλο Αγιασμό αλλά για να προϋπαντήσουμε την Μεγάλη ημέρα των Θεοφανείων, όπως ακριβώς κάνουμε τις παραμονές όλων των μεγάλων εορτών.
Και ενώ η μέρα το καλεί για νηστίσιμο, εκεί που σκέφτομαι
« τι να μαγειρέψω σήμερα»
μου έρχεται στο νου η αείμνηστη κυρα Φωτεινή, η μάνα της φίλης μου της Λαμπρινής,
που εκτός από τα πολλά χρόνια μας στο σχολείο και πιο πολύ στο ολοήμερο, μοιραστήκαμε κι άλλα πολλά, ανάμεσά τους και συνταγές.
«Φτιάξε πατάτες με αλατοπίπερο και σε ζουμί από πορτοκάλι και ψήστες στην πυροστιά πάνω στη θράκα του τζακιού και θα με θυμηθείς. Μας τις έφτιαχνε η μάνα μου και νοστίμιζε μέχρι και η καρδιά μας ακόμα».
Αυτή τη συνταγή μου την είπε πριν πολλά χρόνια και δεν την ξέχασα ποτέ.
Γιατί οι άνθρωποι και οι σχέσεις και οι φιλίες ζούνε για πάντα μέσα μας μέσα από όσα μοιραστήκαμε μαζί.
Αυτή τη συνταγή, της αείμνηστης κυρα Φωτεινής, της μάνας της αγαπημένης Λαμπρινής Ανδρέου, θυμήθηκα σήμερα και νοστίμισα το δικό μας νηστίσιμο, αλάδωτο τραπέζι. Γιατί εκτός των εσπεριδοειδών η μυρωδιά του ξύλου έδωσε γεύση ανεπανάληπτη.
Καλή αυριανή!
Συνταγή
8 μέτριες Πατάτες
1 λεμόνι
2 πορτοκάλια
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη ή Θυμάρι κατά βούληση
1 κουτ. σ. μουστάρδα
Νερό, τόσο όσο να μισοκαλυφθούν οι πατάτες.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί
Εάν ψήσουμε σε ξυλόφουρνο η σε πυροστιά στο τζάκι η νοστιμιά είναι ιδιαίτερη
Ομως εξίσου νόστιμες γίνονται και στον φούρνο στους 180 βαθμούς.
(Προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί ή χυμό πορτοκάλι)