Μενού
«Περγαμόντο. Ένα γλυκό του κουταλιού με βασιλική ευωδία.»

Ένα ποτηράκι από τη Σμύρνη ή ένα πιατάκι του γλυκού με ό,τι προσφέρει η εποχή.
Περγαμόντο! Απογυμνωμένο  από καθετί περιττό, μονάχα με τη δική του βασιλική ευωδία και τη λεπτή και ευγενική του γεύση, καθαρίζει το νου σαν ευλογημένο αεράκι που φυσά όμοια με  ανοιξιάτικο προπομπό, ξυπνά την ανάγκη για δημιουργία και την πίστη πως καθετί που φτιάχνεται με αγάπη και προσφέρεται με γενναιοδωρία, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα ταπεινό γλυκό του κουταλιού, δεν μπορεί παρά να ευφραίνει και να ενώνει.
Το γλυκό του κουταλιού, σε ποτηράκι, όπως το σέρβιραν στην Σμύρνη.
 

Συνταγή

8 περγαμόντα

1 κιλό ζαχαρη

750 γρ. νερό

Πλένουμε τα περγαμόντα και τα τρίβουμε στον ψιλό τρίφτη.

Κόβουμε το πάνω και το κάτω μέρος και χαράζουμε σε 4 μέρη το καθένα.

Ετσι θα έχουμε 32 κομμάτια, τα οποία θα τυλίξουμε σε ρολό και θα τα καρφώσουμε με μια οδοντογλυφίδα για να σταθούν.

Ριχνουμε όλα τα ρολά σε κατσαρόλα που βράζει και τα αφήνουμε γύρω στα 5'. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε ξανά για άλλα 5' σε άλλη κατσαρόλα που επίσης βράζει και τα αφήνουμε εκεί για 5' ακόμα. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα και ετοιμάζουμε το σορόπι. Αφού βράσει το νερό με τη ζάχαρη για 5'. ρίχνουμε μέσα τα ρολά των περγαμόντων να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30-40'. Δοκιμάζουμε το σιρόπι. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό μα ούτε και τρέχει. Πρέπει να στέκεται και να κυλάει αργά. Αλλά να κυλάει.

Καλή επιτυχία!