Πάντα θα μας γοητεύει το αυθεντικό, το χειροποίητο και το ιδιαίτερο. Και αυτή η γιαουρτόπιτα είναι αυθεντική γιατί φτιάχνεται στο ταψί, από τότε που κανείς δεν είχε ακουστά τη λέξη κέικ. Θυμάμαι πως όταν πρωτοακούστηκε η λέξη κέικ, η γιαγιά μου δεν μπορούσε να την προφέρει σωστά και την έλεγε κέκι κι εμείς γελούσαμε. 'Ηταν εκείνη η εποχή που η γλυκιά πίτα φτιαχνόταν με γιαούρτι και αρωματιζόταν με ό,τι τράβαγε η καρδιά της νοικοκυράς. Λεμόνι, πορτοκάλι, κανέλλα ή γαρύφαλο και γινόταν τότε γιαουρτόπιτα λεμονιού ή πορτοκαλιού. Πολλά άλλαξαν μορφή και όνομα από τότε και μαζί και η γιαουρτόπιτα λεμονιού που βγήκε από το ταψί, μπήκε στην φόρμα και έγινε κέικ λεμονιού. Εγώ πάλι επιμένω στην ελληνική της ονομασία για δυο λόγους: Πρώτον γιατί μου αρέσει να με τυρρανά το γνήσιο και αυθεντικό και δεύτερον γιατί όταν έψαξα την προέλευση της λέξεως κέικ βρήκα πως έχει μακρά ιστορία. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκ, από την αρχαία νορδική λέξη «κακά».(βικιπαίδεια)
Οπότε κατέληξα πως από δω και στο εξής θα ονομάζω πίτες, τα γλυκά που φτιάχνονται με αβγά, βούτυρο, γιαούρτι ή γάλα και αναλογα με τις προσθήκες τους κάθε φορά θα ξεχωρίζουν η μία από την άλλη. Αυτή που θα έχει μπόλικο λεμόνι θα λέγεται γιαουρτόπιτα λεμονιού, η άλλη πορτοκαλιού, εκείνη με τα αμύγδαλα αμυγδαλόπιτα και αυτή με τα καρύδια καρυδόπιτα και πάει λέγοντας.
Υλικά
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο μαλακό Adoro
4 μεγάλα αυγά
Ξύσμα από 2 λεμόνια
370 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν (20 γραμ.)
1 πρέζα αλάτι
1 κεσεδάκι 200 γραµ. γιαούρτι
Για το σιρόπι
300 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
3-4 κ.σ. χυμό λεμόνι
Φλούδα από μισό λεμόνι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις και στους 170 βαθμούς.
Χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε
κοσκινίσει το μπέϊκιν. Και στο τέλος αρωματίζουμε με το ξύσμα και τη βανίλια.
Ρίχνουμε το μίγμα σε ένα ταψί διαμέτρού 20 εκ. και ψήνουμε μία σχάρα πάνω από το τελευταίο πάρτωμα του φούρνου.
Ψήνουμε περίπου για 45'-50' . Η ώρα ψησίματος εξαρτάται πάντα από την ένταση του φούρνου.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι, το οποίο βράζει για 4-5 λεπτά.
Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι την κρύα γιαουρτόπιτα. Όταν κρυώσει εντελώς, μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο και θα γίνει μια γιαουρτόπιτα λεμονιού δροσερή και μυρωμένη.
φωτ.ΤΒΜ, γιαουρτόπιτα λεμονιού, αυθεντική και χειροποίητη