Μενού
''Χριστουγεννιάτικο κέικ καρότου, με brandy Metaxa, γεμάτο από γλυκιές ευχές και θερμές προσευχές''

Γύρισε από τη Μακρυνίτσα η Δημητρούλα κι άρχισε να μας περιγράφει πόσο ωραίο ήταν το κέικ καρότου που έφαγε εκεί.

-Τόσο ωραίο καροτοκέικ δεν έχω ξαναφάει. Δεμένο, στητό, ζουμερό αλλά όχι λασπωμένο, μυρωδάτο και καθόλου στυφό. Τι να σας πω; Ήταν υπέροχο!

-Τι να μας πεις Δημητρούλα μου; Ότι ήταν να μας πεις μας το είπες και ήταν αρκετό για να το λιγουρευτούμε το καροτοκέικ. Η αλήθεια είναι πως μια φορά το έχω δοκιμάσει γιατί με κέρασαν κι έμεινα απλώς απογοητευμένη….

Αλλά η γλαφυρή περιγραφή της Δημητρούλας από τη μια και ο Δεκέμβρης από την άλλη, που αντί να με ρίχνει σε χειμερία νάρκη, μου προκαλεί μια εσωτερική χαρά-σε πείσμα των καιρών- και μία δράση ταυτόχρονα, με έπεισαν να επιχειρήσω για πρώτη φορά να φτιάξω το κέικ καρότου. 'Ετσι μπαίνω στην ιστοσελίδα της ‘’madame Ginger’’ και καθότι αυτήν την περίοδο έχουμε νηστεία Χριστουγέννων, επιλέγω τη συνταγή του καροτοκέικ που είναι βασισμένη σε υλικά φυτικής προέλευσης. Την ακολούθησα πιστά στα βασικά υλικά, αλλάζοντας μόνο δύο σημεία και βάζοντας τις δικές μου πινελιές. Όχι γιατί είμαι ανυπάκουη μαθήτρια…Αλίμονο! Θα γίνω και δακτυλοδεικτούμενη από τους μαθητές μου, που είμαστε φίλοι πια στο facebook.. Έκανα αυτές τις μικρές αλλαγές γιατί στην οικογένεια ούτε το τζίντζερ αρέσει σε όλους, ούτε η φυτική κρέμα τυριού. Οπότε…Λίγη κανέλλα, μια ιδέα μοσχοκάρυδο, μαγικές σκόνες, μπαχαρικά απαλά και ενδιαφέροντα συνάμα και στο τελείωμα, κονιάκ Μetaxa, απόλυτα συνδυασμένο με τα υλικά που έδωσε ύφος και έμπνευση, μετέτρεψε το κέικ καρότου σε γιορτινό, χριστουγεννιάτικο, στολισμένο με λευκό γλάσο και αστεράκια γλυκάνισου. Ο γευστικός απόηχος; Πολύ καλός συνοδευόμενος από έκπληξη και ικανοποίηση.

 Γιορτινές μέρες και βάζουμε τα δυνατά μας προσευχόμενοι, να γυρίσουν γρήγορα στα σπίτια τους όσοι νοσηλεύονται. Απ΄όποια ασθένεια κι αν νοσηλεύονται. Να πάψουν να πονούν, να σταματήσουν να υποφέρουν και να αγωνιούν. Για άλλη μια χρονιά, δεν είναι τα Χριστούγεννα της επιθυμίας αλλά της ανάγκης. Δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε αλλά ό,τι μπορούμε. 'Ομως αυτό που όλοι μπορούμε να οικονομήσουμε μέσα από όλα αυτά τα γιορτινά τα στολίσματα και τα γλυκίσματα είναι η γλυκειά μας σκέψη  για όσους νοσούν και με μια θερμή προσευχή να επιζητήσουμε την ίαση των νοσούντων , των πονεμένων και των πενομένων, από το 'Αγιο Βρέφος της Βηθλεέμ. Γένοιτο...

 

                                                                                                                                                                                                          

 

   ΣΥΝΤΑΓΗ

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 ½ κ.γ. (κοφτό) μαγειρική σόδα

300 γρ. τριμμένα καρότα

2 κ.γ. κανέλα

⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο

¼ κ.γ. αλάτι

130 ml ηλιέλαιο

200 γρ. καστανή ζάχαρη

2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

300 ml ρόφημα αμυγδάλου, χωρίς ζάχαρη

2 κ.σ μπραντυ "METAXA"

 

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

200 γρ, άχνη ζάχαρη

3-4 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου

1 κουτ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ( όχι αρωματισμένη με αμύγδαλο κλπ) ή αλλιώς μια απλή βανίλια

1κουτ. γλυκού λεμόνι

2 κουτ. σούπας βούτυρο καρύδας

 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα, το ηλιέλαιο, την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το ρόφημα αμυγδάλου.

Ρίχνουμε στο μπολ το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, μέχρι να ενωθούν τα μείγματα σε ενιαίο μείγμα.

Προσθέτουμε τα καρότα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά μέχρι να γίνει μείγμα ομοιογενές.

Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη φόρμα που όμως έχει και λαδόκολλα.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50-60 λεπτά.

Για το γλάσο.

Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο καρύδας, το ρόφημα αμυγδάλου και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε για λίγο με το σύρμα μέχρι να γίνει αφράτο.

Προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ενιαίο μείγμα.

Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο να σφίξει, για 2 ώρες.

Όταν ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά.

Για να γλασάρουμε το κέικ, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Απλώνουμε το γλάσο ομοιόμορφα στην επιφάνεια του κέικ και στολίζουμε με αστεράκια γλυκάνισου.