Μενού
Γαλοκούλουρα από το Μαίναλο

Μια συνταγή της Βαγγελιώς και του Γιάννη Αγγελακόπουλου από την Αρκαδία, που δημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο, τον Απρίλιο του 2021.

Και όπως λέει η Βαγγελιώ τα γαλοκούλουρα πάντα τα φτιάχνουμε πριν μπει η Μεγάλη Εβδομάδα και τρώμε από αυτά την Κυριακή του Πάσχα.

Υλικά

1.500 γραμ. αλεύρι

450 γρ. βούτυρο αγελαδινό ή αιγοπρόβειο

2 φλιτζ. τσ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αβγά

2 βανιλίνες

1 κ.γλ. σόδα

2 φλ. τσαγιού γάλα πλήρες

Ξύσμα 2 λεμονιών ή 2 πορτοκαλιών

 

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη έως  ότου αφρατέψουν.

Ρίχνουμε ένα- ένα τα αβγά περιμένοντας να ενσωματωθούν.

Συνεχίζουμε με το ξύσμα και αμέσως μετά ρίχνουμε το γάλα.

Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο  αλεύρι, μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 40 γρ. και πλάθουμε σε σχήματα που μας αρέσουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20'.

Η συνταγή είναι ακριβής στα υλικά και στα γραμμάρια.

Το μόνο που αλλάξαμε ήταν το ξύσμα πορτοκαλιού και το κάναμε ξύσμα λεμονιού και  το αγελαδινό βούτυρο. Και αυτό γιατί η οικογένεια Κυριαζάκου, από τη Μονεμβασιά, μας έστειλε το δικό της βούτυρο από τα πρόβατα και κατσίκια που βόσκουν στον Ταΰγετο, ανάμεσα σε 500 είδη βοτάνων.

Ένα βούτυρο βελούδινο και αρωματικό που μοσχοβόλησε σε όλη τη γειτονιά.

 

Καλή Ανάσταση!