Μενού
''Συνταγή για παραδοσιακό τραχανά με ξινόγαλο και αλεύρι σταρένιο''

 4 κιλά αλεύρι σταρένιο θα μας δώσουν 8 με 9 κιλά τραχανά.

Στα 4 κιλά αλεύρι ρίχνουμε λίγο-λίγο δύο λίτρα ξινόγαλο ανάμικτο πρόβειο και κατσικίσιο. 

Το ξινόγαλο ή αλλιώς βουτυρόγαλο, είναι μια διαδικασία πατροπαράδοτη όπως λέει η Γιαννούλα που είχε γονείς βοσκούς μα και η ίδια 

από τότε που ήρθε στο χωριό μας βόσκει τα δικά της πρόβατα και κατσίκια.

Μπορεί το αλεύρι να  μην το πάρει όλο γιατί επιδιώκουμε να είναι η ζύμη τριφτή.

Δεν θέλουμε ζύμη μαλακή και λεία, σε καμία περίπτωση. 

Όταν ενσωματώσουμε τα δυο υλικά, κόβουμε τη ζύμη σε μικρές μπουκιές και περιμένουμε να πάρει, ή αλλιώς να στεγνώσει και να ξεραθεί. Αυτό μπορεί να πάρει ώρες και γι αυτό φτιάχνουμε τραχανά όσο ο καιρός κρατάει ακόμα ζεστός. Ετσι θα ακολουθηθούν όλες οι φυσικές διαδικασίες της παρασκευής του. 

Αν έχουμε μεγάλο τραπέζι, μπορούμε να απλώσουμε τις μπουκιές εκεί, αλλιώς επάνω σε κρεβάτια όπου από κάτω θα έχουμε στρώσει διπλές καθαρές κουβέρτες που θα τραβούν την υγρασία. Είναι επίσης καλό να είναι ανοιχτά τα παράθυρα για να δημιουργούνται ρεύματα από τον αέρα που θα φέρουν πιο εύκολα την ξήρανση. Μετά από τις δυο-τρεις (ανάλογα) ώρες, τρίβουμε με το χέρι μας τις μπουκίτσες πάνω στις επιφάνειες που τις έχουμε απλώσει. Αν δούμε ότι αρχίζουν να ψιχουλιάζουν αυτό σημαίνει ότι ο τραχανάς έχει αρχίζει να παίρνει. 

Αφού τον τρίψουμε με το χέρι, τον αφήνουμε ξανά μια ώρα να ξαναπάρει και μετά αρχίζουμε να τον τρίβουμε στο κόσκινο για τραχανά. 

Σε κάποιες περιπτώσεις βοηθάμε το τρίψιμο πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι σταρένιο. Στην περίπτωση αυτή, τον τραχανά που θα βγαίνει από το κόσκινο πρέπει να τον ξανακοσκινίσουμε στο κόσκινο του αλευριού για να μένει καθαρός από το αλεύρι. Υπάρχουν δύο νούμερα στις σίτες για χοντρό και ψιλό τραχανά. 

Ο ψιλός βράζει και χυλώνει αμέσως, ο χοντρός θέλεί περισσότερη ώρα. Όμως η νοστιμιά είναι εξίσου εξαιρετική και στις δύο .

'Οταν τελειώσουμε το τρίψιμο στο κόσκινο, απλώνουμε τον τραχανά σε μεγάλες επιφάνειες για να στεγνώσει.

Και βέβαια  τη μέρα με τον ήλιο έχουμε το πιο σωστό και ωραίο στέγνωμα. Μόνο που πρέπει να τον σκεπάζουμε με ένα μεγάλο τούλι για να μην τον τρώνε τα πουλάκια.

Καλή επιτυχία!

φωτογραφίες:ΤΒΜ