Αν μου ζητούσαν να κλείσω σε μία λέξη μόνο το χιώτικο το μανταρίνι; Ποια θα ήταν αυτή;
Θα ήταν… η λέξη όνειρο!
Γιατί το μανταρίνι το χιώτικο
είναι
δροσερό,
καθαρό, λαμπερό
και ονειροπόλο.
Και γιατί ονειροπόλο;
Γιατί σου καθαρίζει τη σκοτούρα και σε ταξιδεύει με την σπιρτάδα του σε νησιά ονειρεμένα σαν την πατρίδα του
τη Μυροβόλο Χίο.
Δροσιά, φρεσκάδα, καθαρότητα , ευεξία, είναι και οι τέσσερις λέξεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν το λικέρ από χιώτικο μανταρίνι ,
Τα υλικά είναι απλά και ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ εύκολος.
'Ομως το τσίπουρο που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι εκλεκτό.
Εμείς, πάντοτε στα λικέρ χρησιμοποιούμε το τσίπουρο που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ιερά Μονή Αιμυαλών, στη Δημητσάνα Αρκαδίας, με απόσταξη στέμφυλων που προέρχονται απο το πάτημα βιολογικών σταφυλιών.
Για να φτιάξουμε λικέρ απο μανταρίνι χιώτικο, θα χρειαστούμε:
Υλικά
- φλούδα από 2 ώριμα, γερά μανταρίνια Χίου
- 10 καρφιά γαρίφαλο
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 νεροπότηρα (900 ml) εκλεκτό τσίπουρο
- 4 μανταρίνια, καθαρισμένα από τα φλούδια και τρυπημένα σε αρκετά σημεία με ένα ξύλο από σουβλάκι
Εκτέλεση
1.Βάζουμε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει ερμητικά, τις φλούδες από τα μανταρίνια, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη και 1 ποτήρι του νερού τσίπουρο (300 ml).
2.Ρίχνουμε και τα μανταρίνια και κλείνουμε το βάζο.
3.Το αφήνουμε στον ήλιο για 1 μήνα.
4.Τις πρώτες μέρες κουνάμε το βάζο συχνά για να διαλυθεί η ζάχαρη.
5. Όταν περάσει ο μήνας στραγγίζουμε το υγρό, το οποίο είναι πολύ γλυκό και προσθέτουμε τσίπουρο.
Θα χρειαστούν ακόμα 2 ποτήρια, δηλαδή γύρω στα 600 ml.
Το παγώνουμε και σερβίρουμε.