Μενού
Γλύκα, ζεστασιά και πραεία αρμονία

«Ήρθε με άγριες και πεινασμένες διαθέσεις.

-Τι τρώμε κορίτσια;

-Διατροφικώς ή ελευθέρως; ρωτάμε.

-Διατροφικώς , διατροφικώς ! Βεβαίως, βεβαίως! μας λέει.

-Ωραία… διατροφικώς τρώμε κολοκυθόσουπα από κίτρινη κολοκύθα με κάρδαμο, απαντάμε γλυκά γλυκά…

Νομίζω πως ξινίστηκε εσωτερικώς αλλά δεν το έδειξε γιατί ούτε θέλει να μας δυσαρεστεί αλλά και κιλά θελει να χάσει, πράγμα το οποίο έχει επιτευχθεί μερικώς και ικανοποιητικώς.

Οπότε χαμογελάει, κάθεται κι εμείς σερβίρουμε. Κάνει τρεις φορές τον σταυρό του, ρίχνει μπόλικο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αρχίζει να τρώει και όχι μόνο.

-Πωπω! Τι είναι αυτό ρε κορίτσια; Πώς μοσχοβολάει έτσι; μας λέει.

«Ευτυχώς»… σκεφτόμαστε συγχρονισμένα και οι δυό μας και αλλάζουμε ματιές.

-Μην κοιτιέστε, μας λέει. Και συνεχίζει να τρώει.

Αλήθεια σας λέω είναι πολύ νόστιμη και θέλω και δεύτερο πιάτο.

Καθώς σερβίραμε το δεύτερο πιάτο τον ακούμε που μονολογεί ως ποιητής:

-Μετά τις βροχές και τις καταιγίδες μια σούπα φθινοπωρινή με κίτρινη κολοκύθα, μόνο γλύκα, ανθρωπιά, ζεστασιά και πραεία αρμονία μπορεί να σου προσφέρει.

Και η Μαρία τον αγκαλιάζει και τον σφίγγει ενθουσιασμένη:

-Τι είπες πάλι πατερούλη μου; Πες μου τι είπες; του λέει κι εκείνος γελάει ικανοποιημένος.

Γελώ κι εγώ και σκέφτομαι πως με λίγα και απλά διώχνεις τον αρνητισμό, σημάδι μιας ραγισμένης κοινωνίας, σταματάς να κολυμπάς στα ίδια τα νερά που κολύμπησες όλη τη δύσκολη εβδομάδα, φρεσκάρεις το νου και δροσίζεις τη διάθεση, δεν χαλάς τη διατροφή, δυναμώνεις το ανοσοποιητικό και κυρίως ηρεμείς σωματικώς και ψυχικώς.

Για του λόγου το αληθές…Μετά από τα δύο πιατάκια κολοκυθόσουπας, κοιμήθηκε σαν το πουλάκι κι ας είναι ακόμα έντεκα παρα είκοσι.

                                                                                                                                            ΤΒΜ

                      ΣΥΝΤΑΓΗ

  • 1½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 3 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 2 πρέζες κάρδαμο
  • αλάτι
  • πιπέρι

                    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε σε κύβους όλα τα λαχανικά και τα σωτάρουμε με δυο κουταλιές ελαιόλαδο. Όταν κάνουν κρούστα όλα τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με νεράκι χλιαρό μέχρι να σκεπαστούν όλα τα λαχανικά. Αφού πάρει δυο βράσεις, χαμηλώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα εως ότου βράσουν καλά όλα τα λαχανικά.

Όταν βεβαιωθούμε πως τρυπιούνται καλά πολτοποιούμε μέχρι που να γίνουν όλα ένας ωραίος χυλός. Προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και κάρδαμο και σερβίρουμε με λεμόνο,  δυο κυκλάκια από ωμό ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπεράκι.

 

Τα οφέλη του κάρδαμου

Το κάρδαμο είναι από τα αρχαιότερα και πιο ακριβά μπαχαρικά κι έχει γεύση σαν ευκάλυπτος. Χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα της ινδικής κουζίνας, στην ασιατική κουζίνα και σε κάποια δανέζικα αρτοσκευάσματα. Ταιριάζει υπέροχα στην κολοκυθόσουπα με κίτρινη κολοκύθα, αλλά και σε πολλές πολλές σούπες ακόμα.Μπορούμε με το κάρδαμο να καταπολεμήσουμε την καούρα, τη ναυτία και τη δυσκοιλιότητα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες  ενώ χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες, το κάρδαμο είναι ο ιδανικός σύμμαχος στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών μέσω των ούρων, ενώ ταυτόχρονα καθαρίζει και τα νεφρά.Εγώ παλι θυμάμαι στο βιβλίο που δίδασκα στην τρίτη δημοτικού, ότι το έτρωγε καθημερινά το μικρό το κάπα από την Καππαδοκία για να καρδαμώσει.