Μενού
Άγιοι Ανάργυροι και παγκόσμια ημέρα μεταμοσχεύσεων

 Τον Μάιο του 1962 μεταφέρθηκε επειγόντως στο τμήμα ατυχημάτων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασσαχουσέτης (Mass. General Hospital) στη Βοστόνη Αμερικής, ένα μικρό αγόρι ηλικίας δώδεκα ετών, στο οποίο είχε αποκοπεί το δεξί του χέρι κατόπιν τροχαίου ατυχήματος. Μετά από επιτυχή χειρουργική επέμβαση επετεύχθη η ανασυγκόλληση του άκρου και μετά από λίγο καιρό ο μικρός μαθητής επανήλθε στην ομάδα μπέιζ-μπολ του σχολείου του!

Μετά την επιτυχία αυτή ο ημερήσιος και περιοδικός τύπος της Αμερικής θέλησε να λάβει λεπτομέρειες για το γεγονός και γι΄ αυτό από το Νοσοκομείο οργανώθηκε Press conferences μετά των ιατρών χειρουργών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εγχείρηση αυτή.

Κατ΄ αρχήν ένας από τους δημοσιογράφους ρώτησε εάν το Mass. General Hospital διεκδικούσε την προτεραιότητα για ένα τέτοιο είδος χειρουργικής επέμβασης.

Τότε προς έκπληξη όλων, ο διευθυντής του Νοσοκομείου, χειρουργός E. D. Churchill απάντησε ως εξής:

“Όχι, δεν διεκδικούμε τέτοια προτεραιότητα, διότι μια άλλη ομάδα γιατρών, οι δίδυμοι άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός, που λέγονταν ανάργυροι γιατί παρείχαν την περίθαλψη και την ίαση χωρίς να πληρώνονται, γύρω το 400 μ.Χ. ακρωτηρίασαν το κάτω άκρο ενός άνδρα, το οποίο έπασχε από γάγγραινα και το αντικατέστησαν με ενός άλλο υγιές μέλος από έναν Άραβα, ο οποίος μόλις είχε πεθάνει”!

Το περιοδικό του M. G. H. δημοσίευσε τότε ένα ζωγραφικό πίνακα του 14ου αιώνα με θέμα “Το θαύμα του Μαύρου Ποδιού”, των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού.

Το ιατρικό περιοδικό Spectrum της εταιρείας “Pfizer”, θέλοντας να δημοσιεύσει έναν έγχρωμο πίνακα με το θαύμα, ανακάλυψε ότι υπάρχουν πλέον των 1.500 ζωγραφικών πινάκων της εποχής της Αναγέννησης στα διάφορα μουσεία και Εκκλησίες της Ευρώπης, οι οποίοι απεικονίζουν το γεγονός της μεταμόσχευσης του μέλους από τους αγίους Κοσμά και Δαμιανό.

Το γεγονός καταγράφεται από τον κ. Βασίλειο Κέκη, καθηγητή της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή χειρουργού του “Ιατρικού Κέντρου Αθηνών”, που έζησε στη Βοστόνη της Αμερικής το 1962, αυτή την έντονη θρησκευτική εμπειρία.

(Από το Περιοδικό “Τα κρίνα”, Τεύχος Μαΐου-Ιουνίου-Ιουλίου 2005)

Χρόνια πολλά! Οι Άγιοι να σκεπάζουν τις μέρες μας και τις ζωές μας!

Στον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, στο χωριό Κοσμάς, του Άστρους της Κυνουρίας, αναγραφεται σε απόκομμα εφημερίδος, η μεταμόσχευση που πραγματοποιήθηκε θαυματουργικά από τους Αγίους.

Ο Ιερός  Ναός Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.

Στην πλατεία του χωριού Κοσμάς, που πανηγυρίζει την 1η του μηνός Νοεμβρίου.

ΥΓ Οι φωτογραφίες είναι από την πλατεία του χωριού Κοσμά Κυνουρίας, που βρίσκεται σε 1150 μ. υψόμετρο και κοσμείται απο μια υπέροχη εκκλησία αφιερωμένη στους Αγίους Αναργύρους. Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο απόκομμα εφημερίδας, κορνιζαρισμένο, στο οποίο αναγράφεται το θαύμα αυτό