Μενού
Πάστα ριγκατόνι με σάλτσα τόνου και διατροφική μαγιά. 'Ενα φαγητό γρήγορο, πλούσιο και ενδιαφέρον!

 Από μικρή που ήμουν αγαπούσα πολύ τα τραπέζια και δη τα καλοστρωμένα. Καθαρό τραπεζομάντηλο, πιάτα σεταρισμένα με τα ποτήρια, μαχαιροπίρουνα στη σωστή θέση χαρτοπετσέτες με ανάλογο χρώμα και καλοσερβιρισμένο φαγητό.  Πάντα μου έβγαινε αυτό το συναίσθημα ακόμα κι όταν επρόκειτο να φάω μόνη μου. Πόσο μάλλον όταν τρώγαμε και τρώμε οικογενειακώς. Μου δόθηκε η μεγάλη ευλογία, να κάθομαι στο τραπέζι πάντα μαζί με τα παιδιά αφού λόγω επαγγέλματος τα είχα και τα τρία μαζί μου στο σχολείο. Έτσι το μεσημέρι είχαμε την τύχη να καθόμαστε και οι τέσσερις στο τραπέζι. Στο βραδινό πάλι καθόμαστε και οι πέντε αν είμαστε τυχεροί και ο Αντώνης είχε επιστρέψει γύρω στις 9.

 Η γεύση που μου έχουν αφήσει αυτές συνευρέσεις στο ίδιο τραπέζι με τα παιδιά, είναι πολύ γλυκές. Δεν ξέρω αν μαγείρευα καλά, ξέρω όμως ότι μαγείρευα με πολύ συναίσθημα και ξέρω ακόμα ότι σέρβιρα αυτό που μαγείρευα σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι. Η ώρα του φαγητού είναι μια ευλογημένη ώρα που πλημμυρίζει η καρδιά από ευγνωμοσύνη γι αυτό που μας δίνεται.  Ένα ζεστό φαγητό μαγειρεμένο με αγάπη και σερβιρισμένο σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι γινόταν πάντα χώρος έκφρασης συναισθημάτων, αφού εκεί μοιραζόμαστε όλα τα ωραία και τα άσχημα της ημέρας. Τα παιδιά καλλιεργούσαν το λεξιλόγιό τους στην προσπάθειά τους να εκφραστούν ανακαλώντας λέξεις και φράσεις για να περιγράψουν το γεγονός που ήθελε το καθένα τους. Έχω την αίσθηση πως αυτή η μάζωξη γύρω από ένα οικογενειακό τραπέζι και σταθερότητα καλλιέργησε και ασφάλεια και ίσως να διαμορφωσε και την ταυτότητά τους ως ένα βαθμό. Σήμερα που αυτό πια είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθεί, τους ακούω και τους τρεις να έχουν να θυμούνται πολλά από εκείνα τα καθημερινά τραπέζια που καθόμαστε όλοι μαζί και να γελούν ευχαριστημένοι. Και γελώ κι εγώ μαζί τους και ευχαριστιέμαι και νιώθω ευλογημένη, γιατί αυτός ο αγαπημένος κόπος, για να είναι όλα ωραία και νόστιμα  επάνω στο τραπέζι, τους έδωσε τα ίδια μαθήματα ζωής που πήραμε κι εμείς οι γονείς τους από τις δικές μας οικογένειες. Και τώρα που πέρασε η εφηβεία τους ακούω όλο και πιο πολύ να αναζητούν αυτή τη συνεύρεση.

Σήμερα, προερχόμενη από ένα Σαββατοκύριακο, κατά το οποίο έχουν ξοδευτεί αρκετές από τις μαγειρικές ιδέες, το φαγητό της Δευτέρας, καταμεσίς στη Σαρακοστή των Χριστουγέννων φάνταζε σπαζοκεφαλιά. Τι μπορώ να φτιάξω, που να είναι και εύκολο μα και να νοστιμίσει όλους τους αγαπημένους συνδαιτημόνες;  Αλλά οι σπαζοκεφαλιές, συνηθίζουν και το νου να ακονίζουν και την ανδρεναλίνη να ανεβάζουν.  Η απάντηση ήρθε αστραπιαία αφού ο χρόνος προετοιμασίας και μαγειρέματος ήταν ελάχιστος:

Πάστα ριγκατόνι με σάλτσα τόνου!

Συνταγή γνωστή, απλή, λίγο αυτοσχέδια και τελικά πετυχημένη. Η Μαρία που προσέχει τη σιλουέτα της έβαλε στο πιάτο της τρεις φορές και ο Αντώνης μας παρακάλεσε να αφήσουμε μια μερίδα για να πάρει αύριο και στη δουλειά.

Όπως καταλάβατε έχουμε μείνει οι τρεις μας, αφού ο Νεκτάριος λείπει σε ταξίδι και ο Γιώργος μας υπηρετεί την πατρίδα στον Βόλο. Υπόσχομαι να το φτιάξω ξανά το ίδιο φαγητό όταν μαζευτούμε πάλι και οι πέντε γύρω από το τραπέζι. Γιατί όπως λέει και η ψυχολόγος δρ Αν Φίσελ,

 

«Η οικογένεια είναι σαν τη σούπα. Κάθε συστατικό της είναι νόστιμο. Όμως μόνο όταν μαγειρευτούν όλα μαζί, δημιουργείται κάτι πλούσιο, ενδιαφέρον και αξέχαστο»

 

ΥΓ  Η Αν. Φίσελ είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Διευθύντρια επίσης του Προγράμματος Θεραπείας Οικογένειας και Ζευγαριών του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. 

 

Πάστα ριγκατόνι με σάλτσα τόνου

  • 500 γρ. Ριγκατόνι
  • 3 μέτρια καρότα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 20 ντοματίνια
  • 2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ.σούπας κάπαρη
  • 3 κ.σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 5 κ. σούπας διατροφική μαγιά
  • 4 τόνους κονσέρβα σε νερό

 

  • 1.Σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε λάδι μέχρι να  καλύψουμε την επιφάνειά του έως μισό εκατοστό. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι κι ύστερα το καρότο σε ροδέλες και σωτάρουμε ενώ ταυτόχρονα αλατίζουμε ελαφρώς με μισό κουτ. του γλυκού αλάτι.
  •  
  • 2.Όταν τα λαχανικά γυαλίσουν, ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα σωτάρουμε και αυτά.
  •  
  • 3. Στη συνέχεια ρίχνουμε τον πελτέ και τον κύβο.
  • Με την ξύλινη κουτάλα σπάμε και διαλύουμε τα δύο αυτά υλικά ανακατεύοντάς τα με τα υπόλοιπα.
  •  
  • 4.Σβήνουμε  με 2 κούπες ζεστό νερό και σκεπάζουμε το τηγάνι χαμηλώνοντας τη φωτιά στο μισό, μέχρι να σιγοβράσουν τα υλικά.
  •  
  • 5. Εν τω μεταξύ, βάζουμε μια άλλη κατσαρόλα με νερό στη φωτιά για να ετοιμάσουμε παράλληλα και την πάστα.
  •  
  • 6.’Οταν μαλακώσουν, ρίχνουμε μέσα τους δύο τόνους και την κάπαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι η σάλτσα να πιει τα νερά της και να δέσει.
  •  
  • 7. ‘Οταν βράσει και η πάστα τη σουρώνουμε και τη ρίχνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
  •  
  • 8. Ρίχνουμε τη διατροφική μαγιά στη σάλτα τόνου και αυτή είναι που θα δώσει και τυρένια γεύση αλλά και μπόλικη Β12 σε όποιον τη γευτεί.
  •  
  • 9. Τέλος περιχύνουμε την πιατέλα με την πάστα, με τη σάλτσα του τόνου πάστα και σερβίρουμε σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι.

 

 

  Καλή όρεξη με πολλή αγάπη!

Και όπως λέει και η Αν Φίσελ, είναι ένα φαγητό πλούσιο, ενδιαφέρον και αξέχαστο!

                                                                                      ΤΒΜ

 

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ  ΜΑΓΙΑ

Ποιά τα οφέλη της στην υγεία;

Όπως φαίνεται από τον παραπάνω πίνακα, η διατροφική μαγιά είναι ένα άκρως πλούσιο διατροφικά τρόφιμο, με αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών ενώ παράλληλα έχει χαμηλές θερμίδες και πολύ μικρό ποσοστό λίπους. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β6 και Β12), περιέχει αντιοξειδωτικά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Περιέχει επίσης β-γλυκάνη, έναν τύπο ινών που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Επιπλέον, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη, είναι προϊόν που βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Στο εμπόριο μπορεί να βρεθεί ποικιλία του προϊόντος, ενισχυμένο με επιπλέον βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β12 και το φυλλικό οξύ.

Έρευνες έχουν επίσης δείξει πως τα στελέχη μυκήτων στη διατροφική μαγιά, μπορούν να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσουν τις φλεγμονές από βακτηριακές λοιμώξεις. Μπορεί επίσης να αποδειχτεί χρήσιμη στη θεραπεία της διάρροιας.

Σε ποιούς απευθύνεται;

Η διατροφική μαγιά χρησιμοποιείται κατά κόρον από χορτοφάγους και αυστηρούς χορτοφάγους (vegans). Είναι ένα προϊόν με αλμυρή τυρένια γεύση, το οποίο προτιμούν κυρίως όσοι δεν καταναλώνουν τυριά. Δύο κουταλιές της σούπας (10γρ προϊόντος) περιέχουν πάνω από 4γρ πρωτεΐνης, αποτελώντας έτσι μια εύκολη εναλλακτική για τους vegans να προσθέσουν πρωτεΐνη, και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, στα γεύματά τους.

Η πλούσια θρεπτική της σύσταση την κάνει εξαιρετική επιλογή για όσους ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή (vegan) αλλά και για όσους δοκιμάζουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Παρόλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική σε πολλές χορτοφαγικές και μη παρασκευές, όπως σε περιπτώσεις νηστείας (όπου για παράδειγμα δεν καταναλώνεται τυρί) ή από όσους μπορεί να παρουσιάζουν κάποια δυσανεξία σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά δε θέλουν να «αποχωριστούν» τη γεύση του τυριού. Απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να επωφεληθούν από τα διατροφικά της οφέλη, ή σε όσους απλώς αρέσει η ιδιαίτερη umami γεύση της.

Πώς καταναλώνεται;

Η διατροφική μαγιά είναι, λοιπόν, ένα αλμυρό προϊόν με επίγευση τυριού και ξηρών καρπών. Εκτός από την τυρένια της γεύση δίνει και ιδιαίτερη υφή στα φαγητά στα οποία προστίθεται. Όταν αποθηκεύεται σωστά, σε καλά κλειστό δοχείο φαγητού ή σακουλάκι, μπορεί να διατηρηθεί έως και δύο χρόνια. Μπορεί να βοηθήσει τις σάλτσες και τις σούπες να δέσουν καθώς τους προσδίδει μια πιο κρεμώδη υφή.

Πως μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις λοιπόν;

  • Ως τριμμένο «τυρί» – μόνη της ή με άλλες προσμίξεις –σε vegan συνταγές, ή σε οποιαδήποτε άλλη μη χορτοφαγική Παρασκευή
  • Πρόσθεσέ τη σε σούπες ή σάλτσες και αλμυρές κρέμες όπως μπεσαμέλ ή σε πουρέ πατάτας, και άλλων λαχανικών
  • Πασπάλισε τις σαλάτες σου, είτε είναι ωμές, ψητές, ή βραστές για να προσθέσεις έξτρα θρεπτικά συστατικά και περισσότερη γεύση
  • Ανάμειξέ τη με ξηρούς καρπούς
  • Πρόσθεσέ τη σε ομελέτα ή σε συνταγές με τόφου (όπως scrambled τόφου)
  • Δοκιμάσέ τη πάνω σε ποπ κορν, ως βραδινό σνακ, ώστε να αποφύγεις το βούτυρο και το αλάτι
  • Πρόσθεσέ τη σε ζυμαρικά και ριζότο, αντί για παρμεζάνα
  • Φτιάξε τη διάσημη αμερικάνικη συνταγή Mac and cheese, στη vegan εκδοχή της
  • Πρόσθεσέ τη σε ντιπ, σός, dressing για σαλάτα
  • Μπορείς ακόμα να προσθέσεις μερικές νιφάδες και στη τροφή των κατοικιδίων σου, για επιπλέον θρεπτικά συστατικά
  • Τέλος, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για επιπρόσθετη γεύση σε κουρκούτι για τηγανιτά τρόφιμα.
  • ΠΗΓΗ:www.mednutrition.gr