Μενού
"Όπου επισκιάσει η χάρις σου Αρχάγγελε, από κει διώχνεται η δύναμη του διαβόλου....."
 Ο δρόμος ήταν σκοτεινός. Είχε νυχτώσει από νωρίς. Το Φθινόπωρο βάδιζε προς το τέλος του και το φως της μέρας είχε λιγοστέψει προ πολλού.
Η Αγγελική καληνύχτισε τη φίλη της, έκλεισε την πόρτα πίσω της, τυλίχτηκε στη ζακέτα της και άνοιξε το βήμα της.
Είχε ειδοποιήσει τη μητέρα της να την περιμένει στα μισά της διαδρομής για να πάνε μαζί στο σπίτι. 'Οσο ναναι έναν φόβο τον έχει κι ας πλησιάζει  τα δεκαοχτώ.

Καθώς περπατά γρήγορα μέσα στη νυχτερινή ερημιά, η Αγγελική βλέπει στη γωνία του επόμενου τετραγώνου έναν άντρα ψηλό με ανασηκωμένους τους γιακάδες του μπουφάν του και με με το κεφάλι χωμένο στους ώμους.

Κοντοστέκεται δυο λεπτά κι ύστερα θυμάται τη γιαγιά της την Αγγελική που από τότε που ήτανε πολύ μικρό κοριτσάκι της έμαθε να λέει

το Απολυτίκιο των Αρχαγγέλων:

«Αγγελικούλα μου οι 'Αγγελοι είναι προστάτες όλου του κόσμου. Στέκονται στο πλάι μας, μα παρηγορούν στα δύσκολα, μας δείχνουν δρόμους φωτός, μας προστατεύουν. Αυτό θα λες, όταν στους δρόμους του κόσμου και της ζωής θα βαδίζεις και δε θα φοβάσαι τίποτα».

Άρχισε η Αγγελική να το σιγοψιθυρίζει το απολυτίκιο και άνοιξε το βήμα της ακόμα περισσότερο.

"Τῶν οὐρανίων στρατιὼν Ἀρχιστράτηγε, δυσωπούμέν σε ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταὶς σαὶς δεήσεσι τειχίσης ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων τῆς ἀϋλου σου δόξης,..."

Προσπερνά το σημείο που στέκεται ο άγνωστος τύπος και  σε λίγο αγκαλιάζει τη μητέρα της.

Λίγο αργότερα από το ίδιο σημείο περνά μια φίλη της Αγγελικής. Κάποιος της επιτιθεται και την κακοποιεί.

Οι αρχές τον συλλαμβάνουν ως ύποπτο μαζί με κάποιους άλλους και αναζητούν στοιχεία που θα επιβεβαιώσουν την ενοχή του.

Η Αγγελική το ακούει και παρουσιάζεται στο Αστυνομικό τμήμα. Περιγράφει τον ύποπτο τύπο που εκείνη είδε να στέκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Από τα στοιχεία προκύπτει πως είναι αυτός ο ίδιος από τον οποίον μπροστά πέρασε και η Αγγελική.

Η Αγγελική τον αναγνωρίζει με σιγουριά. Οι αστυνομικοί που διεξάγουν την ανάκριση τον ρωτούν:

"Μα πριν από 10´ πέρασε από το ίδιο σημείο κι άλλο κορίτσι.Γιατί δεν επιτέθηκες σε αυτό και επιτέθηκες στο επόμενο;"

«Γιατί αυτό το κορίτσι συνοδευόταν από δυο ψηλούς και χειροδύναμους άντρες», λέει ο τύπος που κακοποίησε τη φίλη της Αγγελικής

Η Αγγελική κατάλαβε. Το απολυτίκιο των Αρχαγγέλων, η επίκληση προς αυτούς ήταν και η προστασία της.

Το γεγονός είναι αληθινό, συνέβη στο Αίγιο και το διηγήθηκε η Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, Ταξιαρχών Ροβιών, στα Δημήτρια του ετους 2023.

Ο άνθρωπος που πιστεύει δυνατά στον Θεό, γνωρίζει και τη δύναμη της πίστης και νιώθει με όλη του την ύπαρξη, πως στον κόσμο αυτόν δεν είμαστε μόνοι μας.

Οι 'Αγιοι Αρχάγγελοι με τα τάγματά τους, που είναι πνεύματα αγαθά και απείρως δυνατότεροι από κάθε κακό και πονηρό πνεύμα, είναι έτοιμοι να επέμβουν και να μας παρασταθούν σε κάθε δυσκολία, με τη δύ­ναμη του καλού πάνω στο κακό. Και έτσι να στερεώσουν την πίστη μας στο αγαθό.

 

Το δοξαστικό των Αίνων της εορτής των Αρχαγγέλων είναι εξόχως συγκινητικό και ο υμνωδός εύστοχα καταδεικνύει τη δύναμη των Αγίων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ:

«Ὅπου ἐπισκιάσῃ ἡ χάρις σου Ἀρχάγγελε, ἐκεῖθεν τοῦ διαβόλου διώκεται ἡ δύναμις. Οὐ φέρει γάρ τῷ φωτί σου προσμένειν ὁ πεσών Ἑωσφόρος. Διό αἰτοῦμεν σε τά πυρφόρα αὐτοῦ βέλη τά καθ’ ἡμῶν κινούμενα ἀπόσβεσον τῇ μεσιτείᾳ σου, λυτρούμενος ἡμᾶς ἐκ τῶν σκανδάλων αὐτοῦ, ἀξιύμνητε Μιχαήλ Ἀρχάγγελε» (Δοξαστικό τῶν στιχηρῶν τῶν Αἴνων τοῦ Ὄρθρου τῆς ἑορτῆς τῶν Ταξιαρχῶν, 8η Νοεμβρίου)

Μετάφραση:

«Όπου επισκιάσει η χάρις σου Αρχάγγελε, από κει διώχνεται η δύναμη του διαβόλου.

Δεν μπορεί να αντέξει να παραμείνει στο φως σου ο Εωσφόρος που έπεσε από σχέση με τον Θεό προ καταβολής κόσμου.

Γι’ αυτό και σε παρακαλούμε τα βέλη του που φέρνουν φωτιά και κινούνται κατ’ επάνω μας να τα σβήσεις με την μεσιτεία σου,

λυτρώνοντάς μας από τα σκάνδαλά του, Μιχαήλ Αρχάγγελε, που είσαι άξιος ύμνων».

Αρχάγγελος Μιχαήλ. Το όνομά του σημαίνει: Ποιος είναι όμοιος με τον Θεό;

Μονή Αιμυαλών,Τοιχογραφία 17ου αι.

Αρχάγγελος Γαβριήλ. Το όνομά του σημαίνει: Ο άνθρωπος του Θεού.

Τοιχογραφία 14ου αι. Ιερά Μονή Βατοπαιδίου