«Τώρα είναι Απρίλης και χαρά τώρα είναι καλοκαίρι.
Το λέν´οι κούκοι στα κλαριά και οι Πέρδικες στα πλάγια»
Και βέβαια μαζί με την 'Ανοιξη μας ήρθε και ο Απρίλης ή μαζί με τον Απρίλη και η Άνοιξη;
Όπως και να ‘ναι ο Απρίλης είναι εδώ και προσπαθεί να μας ξεγελάσει, τραγουδώντας:
-Φόρτωσα έναν ποντικό 40 κολοκύθια κι απάνω στα καπούλια του ένα σακί ρεβύθια.
-Πρωταπριλιά, Πρωταπριλιά, ξεκαρδίστηκαν τα χελιδόνια που συμμάζευαν τις παλιές τους φωλιές.
-Καλά βρε Απρίλη, δεν κουράστηκες πια, ρώτησε ο κούκος και χωρίς να σταματήσει να ψάχνει, σε ποια φωλιά θα αφήσει τα αυγά του συνέχισε:
-Κάθε φορά με το που έρχεσαι η πρώτη σου δουλειά είναι να σκαρώσεις ένα ψέμα.
-Μα αφού οι άνθρωποι το έχουν για καλό γιατί να μην το’χω και εγώ, αποκρίθηκε γελώντας ο Απρίλης.
-Και γιατί σε παρακαλώ το έχουν για καλό, ρωτά τώρα η παπαρούνα που εδώ και ώρα ώρα παιδεύεται να σιάξει όσο πιο όμορφα γίνεται τα φρέσκα και κατακόκκινα πέταλα της.
-Γιατί έτσι λένε πως βοηθούν τα δέντρα να καρπίσουν και λένες ακόμα πως έτσι τα προστατεύουν και από το μάτι, απάντησε με νόημα και ψιθυριστά ο Απρίλης, θέλοντας να πει πως επειδή στις μέρες του τα δέντρα δένουν τον καρπό τους, οι άνθρωποι με ένα μικρό ψέμα νομίζουν πως παραπλανούν τις βασκανίες.
-Προλήψεις και πάλι προλήψεις, αντιλόγησε περιφρονητικά η κερασιά που θεωρούσε πως το επίπεδο των γνώσεων της είχε γίνει αρκετά υψηλό κοντά στον γεωπόνο που περιποιούνταν την ίδια μα και τα άλλα δέντρα του περιβολιού.
-Προλήψεις, ξεπρόληψεις να έχεις το νου σου κυρία μου, τη μάλωσε ο Απρίλης και συνέχισε:
-Και να ξέρεις πως η γιαγιά σου η προγιαγιά σου έδιναν μεγάλη σημασία σε όλα αυτά, λέει με την αυτοπεποίθηση ενός μήνα που, εδώ που τα λέμε, έχουν δει τα μάτια του πράγματα και θάματα, μετά από τόσες χιλιάδες συναπαντήματα που έχει με τους ανθρώπους.
-Η δική μου η γιαγιά, λέει σκεπτική μια μικρή βερυκοκιά που στέκεται πιο πέρα, μας συμβουλεύει να πίνουμε τον αγιασμό που μας ρίχνει κάθε πρώτη του μήνα
η κυρα Ευτέρπη, αμέσως μόλις τον φέρει από την εκκλησιά.
-Σοφή, η γιαγιά Ευτέρπη, συμφωνεί ο Απρίλης, που γνωρίζει κι εκείνος καλά από τον παππού τα ευλογημένα αγιάσματα της εκκλησίας, αφού έτσι τον γαλούχησε ο παππούς του ο Χρόνος.
Και μπορεί ο Μάρτης να είναι λίγο διχασμένος και να αλλάζει πέντε γνώμες στο λεπτό μα ο Απρίλης γνωρίζει καλά πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας γνήσιος γιος της άνοιξης. Κάποιοι τον λένε Γρίλλη, δηλαδή γκρινιάρη, γιατί στις μέρες του τελειώνουν τα φτωχικά αποθέματα στις οικογένειες κι αρχίζει η γκρίνια. Κι ακόμα τον λένε και Τιναχτοκοφινίτη, γιατί καθώς τα αποθέματα τελειώνουν, οι άνθρωποι τινάζουν τα κοφίνια για να τα καθαρίσουν και να τα γεμίσουν σιγά σιγά με τους καινούριους καρπούς. Απρίλης-Γρίλλης-Τιναχτοκοφινίτης.
Μα οι ωραίοι άνθρωποι, αυτοί που πάντα έχουν τον καλό τον λόγο στο στόμα και αυτό έχουν μάθει να βλέπουν και να προχωρούν, Λαμπριάτη τον ονομάζουν αλλά και Τριανταφυλλά. Γιατί ο Απρίλης είναι ο χορός του κόσμου της ζωής και της Ανάστασης. Είναι ο χορός της Φύσης που ξύπνησε επιτέλους από το λήθαργο του χειμώνα και γέμισε με άνθη μυρωδάτα τις πασχαλιές και κοκκίνησε τα λιβάδια με παπαρούνες.
Κι ο καλός γεωργός καλά το ξέρει πως "αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνον τον ζευγά που έχει πολλά σπαρμένα". Για τούτο και χαίρεται με τις απριλιάτικες βροχούλες και για ευλογίες τις λογιζει.
Στις μέρες του Απριλιού, όλα εγείρονται κι όλα ανασταίνονται. Η κυρα Μυθολογία λέει, πως η θεά Δήμητρα παύει τον θρήνο γιατί σμίγει με την κόρη της την Περσεφόνη. Μα ο παππούς ο Χρόνος που είναι μεγάλος δάσκαλος, έχει να λέει πως η χαρά για την Ανάσταση του Χριστού έγινε χαρά της φύσης που λουλουδίζει και ευωδιάζει και χαίρεται με μια χαρά ευλογημένη..
Κι έχει τόσα πολλά ακόμα να κάμει ετούτος ο μήνας ο Λαμπριάτης, ο Πασχαλινός. Λουλούδια και βάγια να ετοιμάσει για τις εκκλησιές, κουλούρια, τσουρέκια, αβγά, λαμπάδες και καινούρια παπούτσια για τα βαφτιστήρια και τους Γιώργηδες και τις Γιωργίες κι ένα σωρό δουλειές ακόμα. Δεν ξαποσταίνει ούτε λεπτό.
-Σας χαιρετώ φίλοι μου καλοί, φωνάζει χαρούμενος και τρέχει βιαστικός -βιαστικός να τα προλάβει όλα.
(Συνεχίζεται)
Ζωγραφιές για τον Απρίλη που μπορούν να εκτυπωθούν