Τα ρεβύθια είναι μία από τις καλύτερες φυσικές πηγές πρωτεΐνης μεγάλης βιολογικής αξίας, ισάξιας του κρέατος, του γάλακτος και της σόγιας. Τα τρώμε σε όλες τις εκφάνσεις, τις παραλλαγές και τις εκδοχές. Κοκκινιστά στη γάστρα με δαφνη και πάπρικα καπνιστή, λεμονάτη σούπα με καρότο, κρεμμύδι και λίγο άνιθο-αυτό είναι υπέροχο, αξίζει να το δοκιμάσει κανείς- και λεμονάτη σούπα επίσης με κρεμμύδι, καρότο, δάφνη και δυο κόκκους μπαχάρι. Τα τελευταία τα μαγειρεύω εδώ και χρόνια γιατί γινονται ελαφριά και χωνεύονται πολύ εύκολα.
Στα μέρη της Εύβοιας λέγεται ότι είχαν ως έθιμο να τα μαγειρεύουν παντρεμένα με μανέστρα και να τα σερβίρουν στους συγγενείς του γαμπρού, τη μέρα που παρουσιάζονταν τα προικιά της νύφης. Και αυτό γινόταν πάντα Παρασκευή πριν το γάμο. Τι ωραία! Πολύ μου αρέσει το έθιμο αυτό με τα προικιά. Κι αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω να ξαναπαντρευτώ τον Αντώνη,θα το έκανα κι ας μην είναι του τόπου μου. Έτσι ετοίμαζαν λοιπόν το ρεβιθομάνεστρο για να χορτάσει το σόι του γαμπρού. Έτσι το έμαθε και η μαμά μου από τη θεία μου την Αντωνία τη Χαλκιδαία πριν πολλά πολλά χρονια και από τότε δεν αποχωρίστηκε τη συνταγή. Τόσα στόματα που είμαστε είχε βρει τον τρόπο και να μας καλοχορταίνει και να μας καλοθρέφει με νοστιμιά και οικονομία.Πρόκειται για χορταστικό πιάτο, αφού όταν το τρώγαμε δεν πεινούσαμε μέχρι την άλλη μέρα το πρωί. Και η μάνα μας συνήθιζε να το φτιάχνει αρχές της Μεγαλοβδομάδας για να μην της παίρνουμε το μυαλό με το … «τι θα φάμε μαμά;»
Όλα ετούτα τα θυμήθηκα σήμερα που είχαμε ρεβίθια, Παρασκευή γαρ κι αν δεν σκεφτόμουνα τις θερμίδες σίγουρα θα τα πάντρευα με μανέστρα . Ας όψεται… Πάντως κι έτσι που τα μαγειρέψαμε το πιάτο βγήκε πολύ γευστικό και πολύ ευκολοχώνευτο.
ΣΥΝΤΑΓΗ
300 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
1 φύλλο δάφνης
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα, καθαρισμένα και ολόκληρα
ξύσμα από 1 λεμόνι
60 ml χυμός λεμονιού
θαλασσινό αλάτι
2 κύβους λαχανικών
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. της σούπας ρίγανη ή θυμάρι
Μουλιάζουμε από βραδίς τα ρεβίθια. Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη, τα κρεμμύδια, τα καρότα και 2 λίτρα νερό. Προσωπικά τα κλείνω στη χύτρα (45' και σίγουρα θα ρίξω μέσα και μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα. Η άλλη εκδοχή είναι να βράσουν σε δυνατή φωτιά για 10' και κατά τη διαρκεια αυτή να τα ξαφρίζουμε ενώ στη συνέχεια χαμηλώνουμε στο μισό και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν έωσ ότου να μαλακώσουν (περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά)
Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παίρνουμε μία κουτάλα ρεβύθια από την κατσαρόλα και την αδειάζουμε στον πολυκόφτη. Προσθέτουμε το καρότο από την κατσαρόλα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
06.12.2022
Κέρασμα για φοντανιέρα
11.01.2024
«Λικέρ από μανταρίνι Χιώτικο»
20.09.2022
Κέικ βανίλιας με κακάο, με βάση το ξινόγαλο
28.12.2021
''Κρεατόπιτα...Γεύση γιορτής''
10.05.2023
Μπακαλιάρος πλακί με ανοιξιάτικο μάραθο.
14.06.2022
"Ποτό από τριαντάφυλλα, της τριανταφυλλιάς της χιλιοτραγουδισμένης"
07.04.2024
«Δροσερό και νηστίσιμο γλυκό με γεύση φράουλα»
07.12.2022
Μοσχοβολιές παραδοσιακές, μελένιες και καρυδένιες
03.11.2023
Κρητικά ξεροτήγανα
26.05.2023
Αγκινάρες "α λα πολίτα" και κάθε πράμα στον καιρό του.
27.11.2021
''Γεια στα χέρια σου κυρά μου και του χρόνου τα διπλά!'' Κουραμπιέδες με φυτικά υλικά και αρωματισμένοι με ούζο
26.12.2022
Μικρασία, 100 χρόνια μετά. Μπουρέκι με τα περισσευούμενα της χριστουγεννιάτικης τράπεζας.