Μενού
Αφιέρωμα

«...Μοναδική της συντροφιά και παρηγοριά ήτανε ο Γιάννος, ο βαφτιστήρας της , ο γιος της θειας της ,της Αγγελικώς. Η θεια της η Αγγελικώ, αγία γυναίκα, ηταν η μόνη του χωριού που γενναία συμπαραστάθηκε από την αρχή στο δράμα της. Καμία άλλη δεν ανακατεύτηκε ούτε και μπλέχτηκε ανάμεσα στις δυο αδελφές. Καμμιά δεν ήθελε να πέσει στο στόμα της Βενέτας.
Ο Γιάννος ,ο γιος της Αγγελικώς πολύ την βοήθαγε στις δουλειές και συντροφιά της κρατούσε ώρες πολλές .Κι εκείνη , η Μαριώ χαιρότανε να τον έχει μαζί της και να τον μαθαίνει πολλά κι ωραία. Γιατί η Μαριώ πολύ τον αγαπούσε το Γιάννο και τον πρόσεχε . Γιατί ο Γιάννος της θειας Αγγελικώς , ήτανε ένα μεγάλο παιδί , ίσαμε σαράντα χρόνων , που όμως ο νους του , είχε παραμείνει στα τρία χρόνια.Μια χαρά αγόρι είχε γεννηθεί. Μα όταν ήτανε δυόμισι ετών, αρρώστησέ με πολύ πυρετό κι ο γιατρός που ήρθε και τον εξέτασε , ένα φάρμακο είπε , πως ο ίδιος θα του ετοίμαζε και θα τον έκαμε καλά. Και να πήγαιναν, είπε ,το βράδυ να το πάρουν από το σπίτι του. Έτσι κι έκαμε ο Κώστας, ο πατέρας του Γιάννου ,όπως του είπε ο γιατρός . Πήγε από το σπίτι του να πάρει το φάρμακο, που θα έκαμε το Γιάννο περδίκι. Μα ο γιατρός δεν ήτανε εκεί κι είχε αφήσει στο πόδι του τη γυναίκα του. Κι εκείνη λάθος φάρμακο έδωσε για το Γιάννο. Κάποιοι είπαν πως το μπέρδεψε, κάποιοι άλλοι είπαν πως μισοκοιμόταν και κάποιοι είπαν το χειρότερο…πως ήταν μεθυσμένη….. Έτρεξε ο πατέρας του Γιαννου κ το ‘δωσε το φάρμακο στο παιδί και εκείνο το κακόμοιρο , κόντεψε να πεθάνει . Έτρεξε κι ο γιατρός όταν γύρισε και κατάλαβε το λάθος που’ χε γίνει μα δεν επρόλαβε! Βρήκε το Γιάννο αναίσθητο και μισοπεθαμένο. Πέντε μερόνυχτα έκατσε από πάνω του ο γιατρός κι έκαμε ό,τι ήξερε και δεν ήξερε για να τον συνεφέρει. Από την άλλη αμίλητος εστεκόταν ο πατέρας κι μάνα του η Αγγελικώ μαζί με τη Μαριώ τη νονά του . Στα γόνατα είχανε πέσει και την Παναγία παρακαλούσαν και τον Αγιάννη τον Πρόδρομο. Κάποτε συνήλθε ο Γιάννος μα δεν ήτανε όπως πριν .Και κάθε χρόνος που πέρναγε από πάνω του , τον εμεγάλωνε σε μπόι και δύναμη του έδινε πολλή μα το μυαλό του κι η μιλιά του τριών χρονών παρέμεναν .Η μάνα του η Αγγελικώ , βράχος ακλόνητος εστάθη για να τον μεγαλώσει. Τον έστειλε και στο σχολειό μα τα παιδιά τον κοροϊδεύανε κι ο δάσκαλος την αποκάρδιωσε…..’’Κλείστο σε ένα ίδρυμα’’ ,της είπε, ‘’εκεί ξέρουν καλύτερα και απ΄την άλλη δε θα σε τρώει η έγνοια για το τι θα γίνει άμα κούφια η ώρα που το ακούει, εσύ πάθεις κάτι.’’
Τόσο σκληρά μίλησε ο δάσκαλος που όταν το άκουσε η Μαριώ πήγε μια κ δυο και του τάψαλε ένα χέρι….
’’Να το σκίσεις το πτυχίο σου κυρ Δασκαλε!’’ του είπε .
«Να τα βράσω τα γράμματα που σου μάθανε και νόμισαν πως σε μόρφωσαν καημένε μου. Πήγαινε να τους βρεις τους καθηγητάδες σου και πες τους πως την ψυχή σου αμμόρφωτη την αφήκαν’’!
Εκοκκίνησε ως τα αυτιά ο δάσκαλος κι εμβρόντητος και στήλη άλατος έμεινε εκεί , τη Μαριώ να κοιτά που τίναζε τα πέτα της και έφυγε βροντώτας πίσω της την πόρτα του σχολειού. Κι έγινε από τότε ο φύλακας άγγελλός του η Μαριώ κι εκείνο το έρμο το παιδί , με μεγάλη προθυμία εκτελούσε τα θελήματα που του έδινε η νονά του του και δεν εδεχόταν ούτε ένα κέρασμα γι αυτά. Ήθελε έτσι το καημένο το παιδί , να της δείξει την ευγνωμοσύνη του που τον προστάτευε από τα πειραγματα των θαμώνων του καφενείου κι από εκείνα τα παιδιά που τρέχανε να τον κοροϊδέψουν. Κι από τότε που η αδελφή της , την πέταξε από το σπίτι της , ο Γιάννος ,μαζί της ήτανε μέρα νύχτα . Έτσι τον είχε συμβουλέψει η μάνα του η Αγγελικώ που εφοβούνταν μη και η Μαριώ κάνει καμμιά τρελα και σκοτώσει την αδερφή της»!
-Θα γίνεις η σκια της, Γιάννο! Είχε πει στο γιο της….Κι εκείνος έλεγε συνέχεια….
-Ναι , ναι! Θα ..ίνω η κια τη….ναι…..ναι…..
Ν´ αγαπάς πολύ
( απόσπασμα , από το κεφ. με τίτλο , «η ιστορία των δυο γυναικών» . Ο Γιάννος της ιστορίας αυτής, ζει σήμερα σε κάποιο άσυλο. Είναι πολύ μεγάλος πια και μόνος. Στη μνήμη τη δική μας , θα μείνει για πάντα ένα παιδί αθώο και άγιο , που όταν σε έσφιγγε στην αγκαλιά του , νόμιζες πως θα σε πνίξει από χαρά και αγάπη . Ο Άγιος Πρόδρομος να σε σκεπάζει Γιάννη μου και να πρεσβεύεις μαζί του και για μας τους αμαρτωλούς. Καλή αυριανή .)

 

εικόνα από: @athenogenes