Μενού
''Το καλό κρύβεται, είναι ταπεινό, δεν κάνει ντόρο όπως το κακό''

«…Τίποτα δεν μας αρέσει, τίποτα δεν μας ευχαριστεί. Και δεν βλέπουμε ούτε γύρω μας και μέσα μας τόσα καλά που υπάρχουν. Κι η ομορφιά του κόσμου κι η ομορφιά πολλών ανθρώπων κι οι καλές τους οι πράξεις και ωραίος τους τρόπος. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Το καλό κρύβεται, είναι ταπεινό, δεν κάνει ντόρο όπως το κακό. Τα μέσα ενημέρωσης, κατά κανόνα, προβάλλουν μόνο το κακό ενώ πάνω στη γη γίνονται αμέτρητα καλά. Εσείς που είστε εδώ  τώρα, μπορούσατε δεν μπορούσατε πήρατε τα πόδια σας, τη ζωή σας, την ύπαρξή σας κι ήρθατε εδώ στο παρεκκλήσιο του Αγίου να ανάψετε ένα κεράκι, να ψάλλουμε την παράκληση στην Παναγία μας, να πούμε τα βάσανά μας, τις ευχαρίστησές μας ή ό,τι άλλο.

Αυτό είναι μια χούφτα καλοσύνη για τον καθένα μας τούτη την ώρα. Και ξέρετε ο φιλάνθρωπος Θεός χαίρεται, την καταβρίσκει με αυτά. Γιατί αυτές είναι πράξεις λατρείας. Να ανάψεις κεράκι…Να ανάψεις ένα καντηλάκι…Να βάλεις λίγο λιβάνι…Να φιλήσεις μια εικόνα…Τι είναι αυτά; Λατρεία είναι. Λατρεύεις τον Χριστό!

Το καντηλάκι τι είναι; Ο Χριστός ο ίδιος είναι. Το φως του Κόσμου είναι. Το λιβάνι τι είναι; Το Άγιο Πνεύμα είναι και το σύμβολο της προσευχής.

Και το κεράκι; Το κεράκι εμείς οι ίδιοι είμαστε που καιγόμαστε από προσευχή, μπροστά στον Χριστό, μπροστά στην φαμελιά μας, μπροστά στον κόσμο όλον, μπροστά στην καλοσύνη και στην ομορφιά. Κι είναι και το δωράκι μας στον Θεούλη μας. Να νιώσουμε ότι του φέραμε κι εμείς κάτι. Ένα κεράκι…Κι αν δεν έχουμε  δεν πειράζει…παίρνουμε από τον Άγιο και τα βάζουμε την άλλη φορά. Κι αν δεν έχουμε καθόλου, πάλι δεν πειράζει. Ας βάλουν οι άλλοι. Δεν είναι χρηματιστήριο η εκκλησία. Είναι μάνα μας. Είναι μανούλα μας. Κι η μανούλα είναι στοργική προς όλα τα παιδιά της και πιο πολύ συγκαταβατική στους δυσκολεμένους σαν τον Χριστό που άφησε τα ενενήντα εννιά πρόβατα στον ουρανό και κατέβηκε στη γη για τον ένα το απολωλός…»

                                                  π. Ανανίας Κουστένης

                            (απομαγνητοφωνημένη ομιλία του στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου, στα Εξάρχεια)