Μενού
Αρμύρα και αίμα αγιασμένο...

10 Απριλίου 2022.

Η Δημητσάνα και μαζί της όλη η Ελλάδα, τιμούν τον άγιο και μαρτυρικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Γρηγόριο τον Ε'.

Κυριακή του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821

"Η αγωνία του θανάτου έχει σκεπάσει το Πατριαρχείο. Η γήινη πορεία του Γρηγορίου του Ε ́, του μεγάλου αυτού Πατριάρχη, που έγινε θρύλος στολίζοντας με σεμνότητα τον θρόνο της Ορθοδοξίας, τελειώνει.

Ο Γρηγόριος πορεύεται πια μαρτυρικά και κάνει ήσυχα το πέρασμά του στην ιστορία των αθανάτων, στολίζοντας την αγχόνη, με την αγία του μορφή.

Τρεις μέρες μετά απαγχονισμό του, Εβραίοι έμποροι, οι παντοτινοί εχθροί του Χριστού, αγοράζουν το άγιο σκήνωμά του και το σέρνουν στα καλντερίμια γύρω από το Φανάρι, όλη την ημέρα της Τετάρτης της Διακαινησίμου, της 13ης Απριλίου του 1821.

Στο τέλος της ημέρας θέλουν να το εξαφανίσουν, δένοντας μια μεγάλη πέτρα στον λαιμό του και πετώντας στον Κεράτιο το πληγωμένο του σώμα. Θέλουν να βυθιστεί, να χαθεί, να τον σκεπάσει το κύμα.

Μα η πέτρα λύνεται και η θάλασσα αρνείται να το κρατήσει χαμένο στα σπλάχνα της, όπως το μνήμα αρνήθηκε να κρατήσει για πάντα μέσα του τον Ποιητή και Πλάστη.

Κάποιες ψυχές, αγνές και καθαρές είπαν πως πάνω από τον Κεράτιο, είδαν τον Αρχάγγελο να οδηγεί, στεφανωμένο Γέροντα με κεφαλή κατάλευκη και με τα γένια και τα ράσα του να στάζουν αρμύρα και αίμα αγιασμένο.

(Απόσπασμα από το βιβλίο, 'Ηρωες και 'Αγιοι, Θρύλοι της λευτεριάς". Η εικόνα της ζωγράφου, και εικονογράφου, Μαριτάσας Τσιμπλάκη).

εικόνα εξωφύλλου από: www.greekencyclopedia.com