Πρόλογος 21
1. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ
3. ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ - ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
3. 1 Βοτανική ταξινόμηση της ελιάς 39
3. 2 Οργανογραφία της ελιάς 41
3. 2. 1 Μορφολογία οργάνων 41
3. 2. 1. 1 Κορμός 41
3. 2. 1. 2 Ρίζα. 41
3. 2. 1. 3 Βλαστός 42
3. 2. 1. 4 Φύλλα 43
3. 2. 1. 5 Οφθαλμοί 43
3. 2. 1. 6 Ετήσιος βλαστικός κύκλος της ελιάς 44
3. 2. 1. 7 Άνθη 47
3. 2. 1. 8 Καρπός 59
3. 2. 1. 9 Τρόπος καρποφορίας της ελιάς 60
4. ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
4. 1 Ανάγκες επικονιάσεως 62
4. 2 Γύρη ελιάς 63
4. 2. 1 Συλλογή γύρης 63
4. 2. 2 Ζωτικότητα γύρης 64
4. 3 Διάταξη επικονιαστριών ποικιλιών 64
4. 4 Καρπόδεση 65
5. ΑΥΞΗΣΗ, ΕΛΑΙΟΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
5. 1 Αύξηση του ελαιοκάρπου 67
5. 2 Συσσώρευση λαδιού και άλλων συστατικών
στον ελαιόκαρπο 68
5. 3 Ελαιογένεση 72
5. 4 Σύσταση ελαιοκάρπου 73
5. 4. 1 Νερό 73
5. 4. 2 Λιπαρές ουσίες 74
5. 4. 3 Απλά σάκχαρα 74
5. 4. 4 Πολυσακχαρίτες 74
5. 4. 5 Πηκτίνες 75
5. 4. 6 Πρωτεΐνες 75
5. 4. 7 Οργανικά οξέα 75
5. 4. 8 Ταννίνες 76
5. 4. 9 Ελευρωπαΐνη 76
5. 4. 10 Χρωστικές ουσίες 76
5. 4. 11 Ανόργανα συστατικά 77
6. ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΕΛΙΑΣ
6. 1 Διάκριση ποικιλιών ελιάς 79
6. 2 Περιγραφή ποικιλιών ελιάς 81
6. 2. 1 Μικρόκαρπες 81
6. 2. 1. 1 Αγριελιά 81
6. 2. 1. 2 Κορωνέϊκη 82
6. 2. 1. 3 Κουτσουρελιά 84
6. 2. 1. 4 Λιανολιά Κερκύρας 85
6. 2. 1. 5 Μαστοειδής 86
6. 2. 1. 6 Θιακή 87
6. 2. 1. 7 Μυρτολιά 88
6. 2. 1. 8 Μαυρελιά 89
6. 2. 1. 9 Τραγολιά 90
6. 2. 1. 10 Ασπρολιά ή Λευκόκαρπος 90
6. 2. 1. 11Μελολιά 92
6. 2. 1. 12 Χρυσολιά 93
6. 2. 2 Μεσόκαρπες 94
6. 2. 2. 1 Αγουρομανακολιά 94
6. 2. 2. 2 Αδραμμυτινή 95
6. 2. 2. 3 Βαλανολιά 96
6. 2. 2. 4 Θρουμπολιά 96
6. 2. 2. 5 Μεγαρείτικη 98
6. 2. 2. 6 Πικρολιά 98
6. 2. 2. 7 Καλοκαιρίδα 99
6. 2. 2. 8 Δαφνελιά 100
6. 2. 3 Αδρόκαρπες ή χονδρολιές 101
6. 2. 3. 1 Αμυγδαλολιά 101
6. 2. 3. 2 Βασιλικάδα 103
6. 2. 3. 3 Γαϊδουρελιά 104
6. 2. 3. 4 Καρολιά 104
6. 2. 3. 5 Καρυδολιά 106
6. 2. 3. 6 Καλαμών 107
6. 2. 3. 7 Κοθρέϊκη 108
6. 2. 3. 8 Κολυμπάδα 108
6. 2. 3. 9 Κονσερβολιά 110
6. 2. 3. 10 Στρογγυλολιά 111
6. 3 Ξενικές ποικιλίες ελιάς 112
6. 3. 1 Ισπανία 112
6. 3. 1. 1 Λαδολιές 112
6. 3. 1. 2 Επιτραπέζιες 112
6. 3. 2 Ιταλία 112
6. 3. 2. 1 Λαδολιές 112
6. 3. 2. 2 Επιτραπέζιες 112
6. 3. 3 Γαλλία 112
6. 3. 3. 1 Λαδολιές 112
6. 3. 3. 2 Επιτραπέζιες 112
6. 3. 4 Τουρκία 113
6. 3. 4. 1 Λαδολιές 113
6. 3. 4. 2 Επιτραπέζιες 113
6. 3. 5 Λίβανο 113
6. 3. 5. 1 Λαδολιές 113
6. 3. 6 Πορτογαλία 113
6. 3. 6. 1 Λαδολιές 113
6. 3. 6. 2 Επιτραπέζιες 113
6. 3. 7 Αλγερία 113
6. 3. 7. 1 Λαδολιές 113
6. 3. 7. 2 Επιτραπέζιες 113
6. 3. 8 Τυνησία 113
6. 3. 8. 1 Λαδολιές 113
6. 3. 8. 2 Επιτραπέζιες 114
6. 3. 9 Μαρόκο 114
6. 3. 9. 1 Λαδολιές 114
6. 3. 9. 2 Επιτραπέζιες 114
6. 3. 10 Ισραήλ 114
6. 3. 10. 1 Λαδολιές 114
6. 3. 11 Συρία 114
6. 3. 11. 1 Λαδολιές 114
6. 3. 11. 2 Επιτραπέζιες 114
6.3.12 Ιράκ 114
6. 3. 12. 1 Επιτραπέζιες 114
6. 3. 13 Αργεντινή 115
6. 3. 13. 1 Λαδολιές 115
6. 3. 13. 2 Επιτραπέζιες 115
6. 3. 14 Αυστραλία 115
6. 3. 14. 1 Λαδολιές 115
6. 3. 14. 2 Επιτραπέζιες 115
6.3. 15 Λιβύη 115
6. 3. 15. 1 Λαδολιές 115
6. 3. 16 Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 115
6. 3. 16. 1 Λαδολιές 115
6. 3. 16. 2 Επιτραπέζιες 115
6. 3. 17 Χιλή 115
6. 3. 17. 1 Λαδολιές 115
6. 3. 17. 2 Επιτραπέζιες 116
7. ΠΑΡΕΝΙΑΥΤΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
7. 1 Γενικά 117
7. 2 Προτροπή σχηματισμού ανθικών καταβολών στην ελιά 122
7.3 Επίδραση των αυξανόμενων και ώριμων καρπών
επί της ανθοφορίας της ελιάς 123
7. 4 Τεχνητός έλεγχος της παρενιαυτοφορίας της ελιάς 124
8. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
8. 1 Κλίμα 125
8. 1. 1 θερμοκρασία 126
8. 1. 2 Βροχή 128
8. 1. 3 Υγρασία 128
8. 1. 4 Ομίχλη 128
8. 1. 5 Χαλάζι 128
8. 1. 6 Χιόνι 129
8. 1. 7 Άνεμοι 129
8. 2 Ανάγλυφο εδάφους ... 129
8. 3 Έδαφος 130
8. 3. 1 Χαρακτηριστικά εδάφους για ξηρική
ελαιοκαλλιέργεια σε ξηρικές περιοχές 130
8. 3. 2 Χαρακτηριστικά εδάφους για ποτιστικούς ελαιώνες 131
8. 4 Γενικές παρατηρήσεις 131
8. 5 Νερό. 131
9. ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
9. 1 Παραδοσιακές μέθοδοι πολλαπλασιασμού της ελιάς 133
9. 2 Σύγχρονες μέθοδοι πολλαπλασιασμού της ελιάς 135
9. 2. 1 Πολλαπλασιασμός της ελιάς in vitro 135
9. 2. 1. 1 Διαδικασία απολύμανσης εκφύτων ελιάς 135
9. 2. 1. 2 Μικροπολλαπλασιασμός 136
9. 2. 1. 3 Καλλοκαλλιέργεια 138
9. 2. 1. 4 Άμεση και έμμεση οργανογένεση βλαστών 138
9. 2. 1. 5 Σωματική εμβρυογένεση 139
9. 2. 1. 6 Απομόνωση πρωτοπλαστών και
καλλιέργεια αυτών 139
9. 2. 1. 7 Εμβρυοκαλλιέργεια 140
9. 3 Εγγενής πολλαπλασιασμός της ελιάς 141
9. 3. 1 Παραγωγή σπορόφυτων-υποκειμένων 142
9. 3. 2 Κλωνικά υποκείμενα ελιάς 148
10. ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ
10. 1 Καλλιεργητική τεχνική της ελιάς 149
10. 1. 1. Εγκατάσταση ελαιοφυτείας 149
10. 1. 1. 1 Προετοιμασία εδάφους 150
10. 1. 1. 2 Φύτευση δενδρυλλίων 150
10. 1. 1. 3 Αποστάσεις και συστήματα φυτεύσεως 151
10. 1. 1. 4 Εδαφοκαλλιέργεια ελαιοφυτειών 151
10. 1. 1. 5 Συστήματα πυκνής φυτεύσεως 152
10. 1. 1. 6 Προϋποθέσεις εγκαταστάσεως ελαιοφυτείας
κατά το σύστημα της πυκνής φυτεύσεως 157
10. 1. 2 Λίπανση της ελιάς 160
10. 1. 2. 1 Θρεπτικές ανάγκες της ελιάς 160
10. 1. 2. 2 Φυλλοδιαγνωστική 163
10. 1. 2. 3 Θρεπτικά στοιχεία 170
10. 1. 2. 4 Οργανική λίπανση 194
10. 1. 3 Πότισμα της ελιάς 195
10. 1. 3. 1 Επίδραση του νερού στη βλάστηση 195
10. 1. 3. 2 Επίδραση του νερού στο σχηματισμό και
την ανάπτυξη των καρποφόρων οφθαλμών 195
10. 1. 3. 3 Επίδραση του νερού στην καρπόδεση και
ανάπτυξη των καρπών 196
10. 1. 3. 4 Επίδραση του νερού στην παραγωγή 197
10. 1. 3. 5 Καθορισμός του χρόνου ποτίσματος 198
10. 1. 3. 6 Απαιτούμενη ποσότητα νερού 198
10. 1. 3. 7 Χειμερινό πότισμα 199
10. 1. 3. 8 Ποιότητα νερού 199
10. 1. 3. 9 Συστήματα ποτίσματος 201
10. 1. 4 Αραίωμα καρπών της ελιάς 201
10. 1. 4. 1 Αραίωμα με τα χέρια 202
10. 1. 4. 2 Αραίωμα με χημικές ουσίες 202
10. 1. 5 Κλάδεμα της ελιάς 203
10. 1. 5. 1 Κλάδεμα μορφώσεως 203
10. 1. 5. 2 Κλάδεμα καρποφορίας 204
10. 1. 5. 3 Κλάδεμα ανανεώσεως 207
10. 1. 5. 4 Κλάδεμα αναγεννήσεως 207
10. 1. 5. 5 Εποχή κλαδέματος 209
10. 1. 5. 6 Κλάδεμα παγετόπληκτων δένδρων 209
10. 1. 5. 7 Μέσα κλαδεύματος 210
10. 1. 5. 8 Μόρφωση ελαιόδενδρων για μηχανική
συγκομιδή 211
11. ΩΡΙΜΑΣΗ, ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ, ΔΙΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΚΑΡΠΟΥ
11. 1 Ωρίμαση 213
11. 2 Συγκομιδή 215
11. 2. 1 Μέθοδοι συγκομιδής 215
11. 2. 1. 1 Συλλογή με τα χέρια από το έδαφος 215
11. 2. 1. 2 Συλλογή με άρμεγμα 216
11. 2. 1. 3 Συλλογή με ραβδισμό 216
11. 2. 1. 4 Συλλογή με πλαστικά δίχτυα 216
11. 2. 1. 5 Συλλογή με μηχανικά μέσα 217
11. 3 Διαλογή ελαιοκάρπου 220
11. 4 Επεξεργασία ελαιοκάρπου 220
11. 4. 1 Πράσινες ελιές γαλακτικής ζυμώσεως 220
11. 4. 2 Ελληνικές πράσινες ελιές ισπανικού τύπου 223
11. 4. 3 Ελληνικές ελιές πράσινες-τσακιστές 223
11. 4. 4 Φυσικά ώριμες μαύρες ελιές σε άλμη 224
11. 4. 5 Ελιές Καλαμών χαράκτες 226
11. 4. 6 Ελιές ξηράλατες ή ελιές ελληνικού τύπου 226
11. 4. 7 Μαύρες ελιές τύπου θρούμπες 227
11. 4. 8 Ελιές τύπου καστελβετράνο 227
11. 5 Ασθένειες των επεξεργασμένων ελιών 227
11. 5. 1 Ελιές προσβλημένες από κολιβακτηρίδια 227
11. 5. 2 Γαλάζωμα ή κυάνωση 228
11. 5. 3 Ζαπατέρα 228
11. 5. 4 Βουτυρική ζύμωση : 229
12. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
12. 1 Χημική σύνθεση 231
12. 2 Αλλοιώσεις του ελαιόλαδου 233
12. 2. 1 Υδρόλυση 234
12. 2. 2 Οξείδωση 234
12. 3. 3 Θόλωμα του ελαιόλαδου 235
12. 3 Κατηγορίες ελαιόλαδου 236
12. 4 Μέθοδοι ελε'γχου της ποιότητας του ελαιόλαδου 236
12. 4. 1 Οξύτητα ελαιόλαδου 236
12. 4. 1. 1 Προσδιορισμός της ογκομετρουμενης
οξύτητας του ελαιόλαδου 236
12. 5 Συσκευασία ελαιόλαδου 241
12. 6 Βιολογική αξία του ελαιόλαδου 241
12. 7 Το ελαιόλαδο και το τηγάνισμα 243
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Πωλήσεων των Εκδόσεων Σταμούλη, 210- 52 38 305, ή στείλτε email στο sales@stamoulis.gr.
Για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο: www.stamoulis.gr
|